- Allergimedisin mot Alzheimers

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn medisin tidligere brukt mot høysnue, har hatt god effekt på Alzheimer-pasienter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Alzheimers sykdom

Andelen personer som lider av Alzheimers sykdom er økende, fordi andelen eldre i samfunnet øker.

Mer enn 12 millioner tilfeller av Alzheimers sykdom er påvist på verdensbasis, og tallet øker raskt.

Alzheimers sykdom er den største årsaken til demens i vestlige land. I Norge er mellom 35.000 og 40.000 mennesker rammet.

Sykdommen er knyttet til opphopning av proteinet beta amyloid, som klumper seg sammen og danner farlig plakk på hjernen.

Nå har en studie med legemiddelet dimebon, et antihistamin som ble tatt i bruk av russiske leger i 1983, vist forbedring både i hukommelsen og den generelle funksjonsevnen hos Alzheimer-pasienter, etter seks måneder med behandling, melder The Daily Record.

Medisinen brukes ikke lenger mot allergi, fordi den har blitt erstattet av bedre alternativer.

Det er amerikanske forskere som har testet medisinens effekt på 183 pasienter med mild eller moderat demens. Halvparten av pasientene ble behandlet med dimebon, mens resten fikk placebo-tabletter.

Etter seks måneder testet forskerne pasientenes evner til å huske lister og utføre enkle oppgaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som hadde tatt dimebon kom fire poeng bedre ut på en skala som måler hvor hardt rammet de var av Alzheimers.

Pasientene gjorde det også bedre på testene etter seks måneder med dimebon, enn de hadde gjort før de begynte behandlingen. Pasientene som hadde fått placebo gjorde det derimot dårligere enn seks måneder tidligere.

Enda bedre etter 12 måneder

En mindre gruppe pasienter, som fortsatte behandlingen i ytterligere seks måneder, kom hele syv poeng bedre ut på skalaen, sammenlignet med dem som hadde tatt placebo-tabletter, melder BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Man er ikke sikre på hvordan medisinen virker, men forsøk på dyr har vist at dimebon har en positiv effekt på nerveceller i hjernen.

Ifølge professor Rachelle Doody, fra Baylor College of Medicine i Houston, som står bak studien, er den vedvarende forbedringen som man så hos pasientene, særlig viktig:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Per i dag finnes det ingen godkjent behandling for mild til moderat Alzheimers sykdom som gir stadig forbedring i løpet av 12 måneder, sier hun ifølge BBC.

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

I en annen studie publisert i samme tidsskrift, hadde en vaksine mot Alzheimers ikke hatt så god effekt på mennesker som man hadde håpet. Vaksinene hadde fjernet plakk fra hjernene til pasientene, men det hadde likevel ikke forhindret at pasientene utviklet symptomer.