Utfordringer i kø for Obama på utenlandsturné

<p class="hidden"> </p>
 

<pBarack Obama legger neste uke ut på en ukes rundtur i Europa og Midtøsten for å vise at han skjønner seg på utenrikspolitikk og er til å stole på som USAs øverstkommanderende.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington/Oslo (NTB): Allerede før turen starter står utfordringene i kø for den demokratiske presidentkandidaten.

I Berlin er det strid om han skal få tale ved Brandenburger Tor, og i Midtøsten må han balansere på line for ikke å provosere den mektige proisraelske velgerblokken hjemme.

I Europa står hovedstedene London, Berlin og Paris for tur, og i Midtøsten besøker han både israelske og palestinske ledere, foruten kong Abdullah i Jordan.

Turen fortsetter til Irak og Afghanistan, men av sikkerhetsgrunner er det ikke opplyst når dette finner sted.

Ikke noe valg

At Obama legger ut på en slik tur når den tiltakende økonomiske krisen er i ferd med å bli det sentrale temaet i amerikansk politikk, skyldes at mange fortsatt er usikre på om han er erfaren nok til å bli USAs øverstkommanderende.

Ikke minst motkandidaten John McCain prøver å framstille Obama som en nykomling som er svak på sikkerhetspolitikk, mens han framstiller seg selv som veteranen som er den tryggeste å ha som president i en krisesituasjon for USA.

Det er risikabelt, men Obama har alt å vinne på en utenlandstur. Ifølge en meningsmåling i Washington Post denne uka leder Obama med god margin, og han oppfattes som bedre enn McCain på de fleste politiske områder - unntatt sikkerhetspolitikken: Bare 48 prosent tror han kan bli en god øverstkommanderende, mens 72 prosent har tillit til McCain.

Entusiastisk

Obama kan regne med en entusiastisk mottakelse i Europa, der de fleste knapt kan vente på at åtte lange år med George W. Bush endelig er over.

Både i Tyskland, Storbritannia og Frankrike nyter Obama en popularitet blant fascinerte velgere som mange av lederne han skal treffe, bare kan misunne ham.

Men hans viktigste publikum er likevel velgerne hjemme. Han blir fulgt av et enormt medieoppbud, som med argusøyne ser etter bommerter.

Ett eneste feiltrinn kan ødelegge hele turen og gi McCain argumenter til å framstille Obama som altfor uerfaren til å bekle presidentembetet.

Han må derfor vise at han behersker det diplomatiske spillet, at han er godt orientert om utenrikspolitikk og den som best kan bedre USAs frynsete omdømme, samtidig som han er tøff nok til å stå opp for USAs interesser.

Utfordringer

Besøket i Berlin har allerede vakt strid etter at det kom fram at han ønsker å tale ved Brandenburger Tor, der Ronald Reagan i 1987 kom med sin berømte appell til Gorbatsjov om å rive muren. Noen mener at Obama dermed framstår som stormannsgal.

Forbundskansler Angela Merkel har allerede uttrykt skepsis til at en amerikansk valgkamp skal utspille seg ved et så mektig nasjonalt symbol, men Berlins sosialdemokratiske borgermester Klaus Wowereit tar ham imot med åpne armer.

Den største utfordringen blir Midtøsten, der hvert ord han sier om fredsprosessen eller Iran blir analysert, og han må passe seg for å si noe som kan provosere den mektige proisraelske velgergruppen i USA.

Han må vise at han er til å stole på når det gjelder Israels sikkerhet, samtidig som han skal framstå overfor palestinerne og arabiske ledere som en som kan lytte til begge sider.

I Israel er det i utgangspunktet skepsis til Obama på grunn av mistanker om at han er sympatisk innstilt til palestinernes sak, og hans løfter om å gå inn i dialog uten forhåndsbetingelser med Irans ledere.

Personvernpolicy