Store forskjeller på kreftoverlevelse

<pUSA, Australia, Canada, Frankrike og Japan har de høyeste kreftoverlevelsesratene i verden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser et nytt studie. Studiet ble utført av mer enn 100 vitenskapsmenn i hele verden. De har studert dataene til to millioner pasienter som ble diagnostisert med kreft i løpet av 1990- tallet. Forskerne kom frem til at USA hadde den høyeste femårs overlevelsesraten for brystkreft med 89,3 prosent, og prostatakreft med 91,9 prosent, forteller BBC.

Japan hadde høyest overlevelsesrate for tykktarm og endetarmskreft for menn. Algerie, det eneste landet i Afrika som var med i studiet, hadde den laveste overlevelsesraten for alle krefttypene. Polen, Slovenia, Brasil, og Estonia hadde halvparten så høy overlevelsesrate som USA og Japan. Storbritannia kom ganske dårlig ut på undersøkelsen og hadde lavere overlevelsesrate på kreft i tykktarmen enn Brasil.

Forskjeller innad

Det var også store variasjoner innad i landene. Dette kunne man enkelt se i USA der hvite amerikanere, som gjennomsnittlig har høyere inntektsnivå enn andre amerikanere, har 14 prosent større sjanse for å overleve kreft.

Hvor mye man bruker på helsesektoren var en av de mest avgjørende faktorene viste studiet, som har tatt for seg 31 land. Det var samsvar mellom hvor mye penger man brukte på kreftforskning og overlevelsesraten. Men det er ikke bare pengene som spiller en rolle. Hvordan man diagnostiserer og hvilke behandlinger man bruker, har også mye å si.

Leslie Walker, direktør for kreftforskning i England, mener disse forskningsresultatene illustrere noe viktig.

- Dette er det første store studiet som sammenligner kreftoverlevelse i land i alle fem kontinentene. Resultatene viser hvor store forskjeller det er mellom fattige og rike mennesker, uansett om du bor i et rikt eller fattig land.

Personvernpolicy