Riccò tatt for doping

Her hentes Riccardo Riccò av fransk politi etter at det ble kjent at han har testet positivt for EPO. (Foto: Scanpix)
Her hentes Riccardo Riccò av fransk politi etter at det ble kjent at han har testet positivt for EPO. (Foto: Scanpix)

<pDen italienske toppsyklisten og klatremaskinen Riccardo Riccò har testet positivt på det forbudte stoffet EPO.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riccò avga den positive prøven etter 4. etappe av Tour de France, opplyser det franske antidopingbyrået.

Han ble nevnt blant rytterne som hadde unaturlig høye blodverdier før rittet, men det har vært kjent at hematokratverdien hans er naturlig høy, noe han selv presiserte.

– Han er tatt for det samme produktet (EPO) som de andre to, sier Pierre Bordry, president for det franske antidopingbyrået, ifølge BBC.

Riccò er den tredje som blir tatt for doping – og den tredje som blir tatt for EPO – i årets Tour de France, i tillegg til spanjolene Manuel Beltrán og Moises Duenas Nevado, men representerer uten sammenligning den største skandalen.

Les også: - 30 prosent kan være dopet

Fremtidshåp

Her fikk Riccardo Riccò klatretrøya etter den 11. etappen i årets Tour de France. (Foto: Scanpix)Her fikk Riccardo Riccò klatretrøya etter den 11. etappen i årets Tour de France. (Foto: Scanpix)

24-årige Riccò tilhører sportens fremste sjikt av sammenlagtryttere og profiler, og har vært regnet som en av de kommende gigantene, et av sykkelsportens fremtidshåp.

Han vant både 6. og 9. etappe av årets Tour. Seieren på den 9. etappen ble sikret etter et forbløffende rykk som parkerte konkurrentene opp den siste stigningen. I tillegg innehadde han før dagens etappe både klatre- og ungdomstrøyen, og lå på 9. plass sammenlagt, 2.29 min. bak lederen Cadel Evans.

Riccò ble nummer to i Giro d’Italia i år, hvor han også vant to etapper og ungdomstrøyen.

Alejandro Valverde og Vladimir Efimkin ble nummer to bak Riccò på henholdsvis 6. og 9. etappe, og blir tildelt hver sin etappeseier hvis Riccò blir dømt.

CSC-sjef Bjarne Riis, som har innrømmet å ha dopet seg på 90-tallet, er særdeles skuffet over Riccò.

- Jeg er voldsomt skuffet, det er veldig uheldig for ham og for Tour de France. Men nok en gang må jeg si at jeg er utrolig glad for at antidopingsystemet virker, og at han ble tatt, sier Riis til Ritzau, ifølge Jyllandsposten.

Laget har trukket seg

Riccòs lag, Saunier Duval, har trukket seg fra Tour de France etter avsløringen.

Saunier Duval har dominert fullstendig på de tøffeste etappene i årets Tour. I tillegg til Riccòs to etappeseire tok det spanske laget dobbeltseier ved Leonardo Piepoli og Juan José Cobo på 10. etappe, kraftprøven opp til Hautacam.

Med avsløringen av Riccò skifter klatretrøyen og ungdomstrøyen eier etter dagens 12. etappe. Før start lå Gerolsteiners Sebastian Lang nærmest Riccò i klatrekonkurransen, mens Liquigas' Vincenzo Nibali lå best an til å overta ledelsen i ungdomskonkurransen.

Lag ditt eget Tour-lag på TV 2 her

Les mer om Tour de France i Startsidens katalog

Personvernpolicy