– 30 prosent kan være dopet

Manuel Beltrán og Moises Duenas Nevado sto for de første dopingskandalene i årets Tour de France. (Foto: Scanpix)
Manuel Beltrán og Moises Duenas Nevado sto for de første dopingskandalene i årets Tour de France. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDansk dopingekspert frykter at nesten en tredjedel av Tour de France-feltet er EPO-dopet. – Løse påstander, sier Johan Kaggestad.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den anerkjente, danske dopingeksperten Rasmus Damsgaard presenterer ubehagelige dopingpåstander om Tour de France-feltet.

– Jeg er redd for at hvis Tour-arrangøren tok en EPO-test av samtlige ryttere i morgen, ville ti, 20, kanskje 30 prosent av alle rytterne testet positivt på EPO, sier Damsgaard, ifølge Berlingske Tidende.

– Det er et litt merkelig utsagn. En løs påstand. Den virker helt meningsløs, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad til ABC Nyheter.

Damsgaard er mannen bak Team CSC-Saxo Banks antidopingprogram, som karakteriseres som eksemplarisk. Danskens arbeid har også fungert som modell for lag som Team Columbia og Garmin-Chipotle for å renske ut dopingproblematikken i sykkelsporten.

– Viser at testene ikke virker

Årets Tour de France har gjennomlevd tre dopingskandaler. Fredag ble det kjent at 37-årige Manuel Beltrán hadde avgitt en positiv A-prøve på utholdenhetsdopet EPO. I går fulgte hans spanske landsmann Moises Duenas Nevado etter. Også Duenas Nevado testet positivt på EPO i sin A-prøve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble det kjent at også den italienske toppsyklisten og klatremaskinen Riccardo Riccò har testet positivt på det forbudte stoffet EPO.

Flere sykkelkjennere, deriblant Norges egne Johan Kaggestad og Dag Otto Lauritzen, har tatt avsløringene til inntekt for gode testsystemer.

Rasmus Damsgaard konkluderer helt annerledes.

– Faktisk synes jeg disse testene viser at dopingkontrollen ikke virker. For det dreier seg om to meget moderate ryttere, som er tatt ved to helt tilfeldige tester, sier Damsgaard og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Tour-arrangøren går litt hardere til verks, og begynner å ta en meget stor mengde EPO-urintester, vil vi se mange positive saker, hevder dopingeksperten.

Johan Kaggestad mener Damsgaards tanke er urealistisk.

De to positive testene viser at dopingkontrollen ikke virker

– Det han sier, er jo at man bør teste alle rytterne på en gang. Men ingen idrettskonkurranse har testet alle. Man kan ikke teste et helt felt, sier Kaggestad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke mange ryttere som ikke blir testet i løpet av Tour de France (totalt 21 etapper, journ. anm.). 8–10 ryttere testes hver dag, og da er det ikke mange igjen, sier han.

– Foregangsidrett

Kaggestad, som har god kjennskap til en rekke utholdenhetsidretter, hevder at sykkelsportens antidopingarbeid er et eksempel til etterfølgelse.

– I sykkelsporten er man meget restriktive. Hadde for eksempel skiskyting og friidrett vært like flinke, hadde de kommet lenger. Sykkel er en foregangsidrett innen antidopingarbeid, mener Kaggestad. Han nevner arbeidet som pågår for å etablere blodprofiler, som en vesentlig faktor.

Sykkel er en foregangsidrett innen antidopingarbeid

– Testprosedyrene i sykkelsporten er minst like bra som i OL.

PS: Dagens 12. etappe av Tour de France, 168,5 km fra Lavelanet til Narbonne, har en løypeprofil som legger til rette for massespurt. Det betyr at Thor Hushovd kan få muligheten til å vinne sin annen etappeseier i årets Tour.

Lag ditt eget Tour-lag på TV 2 her

Les mer om Tour de France i Startsidens katalog