– USA sender diplomater til Iran

USA sender diplomater til Iran for første gang på 30 år. President Mahmoud Ahmadinejad er positivt innstilt. Begge foto: Scanpix
USA sender diplomater til Iran for første gang på 30 år. President Mahmoud Ahmadinejad er positivt innstilt. Begge foto: Scanpix

<pUSA vil stasjonere diplomater i Iran for første gang på 30 år, som ledd i en klar kursendring i USAs forhold til den islamske republikken, skriver en britisk avis.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA vil neste måned kunngjøre at de oppretter et eget interessekontor i Teheran med fast stasjonerte amerikanske diplomater, skriver The Guardian.

Avisen siterer ingen kilder for sine opplysninger.

Åpningen av et interessekontor med fast stasjonerte diplomater innebærer en klar kursendring i forhold til den politikken president George W. Bush har fulgt overfor Iran i sin presidenttid, skriver avisen. Bush har konsekvent avvist direkte samtaler med Iran før landet stopper sitt omstridte program for anrikning av uran.

Atomforhandlinger

Det hvite hus kunngjorde onsdag at viseutenriksminister William Burns, nummer tre på rangstigen i USAs utenriksdepartement, skal delta på møtet med Irans atomforhandler Saeed Jalili i Sveits på lørdag.

Sammen med andre vestlige diplomater, blant dem EUs Javier Solana, skal han forsøke å overtale Iran til stoppe omstridte deler av sitt atomprogram.

Dana Perino, talskvinne for Det hvite hus, avviste likevel at det var snakk om en kursendring. USA vil ikke gå inn i forhandlinger før Iran oppgir omstridte deler av sitt atomprogram. Burns er i Geneve for å lytte, ikke for å forhandle, sa hun.

Ambassadeokkupasjon

USA har ikke hatt diplomatiske forbindelser med Iran siden 1980, etter at islamistiske studenter stormet ambassaden i Teheran og holdt amerikanske diplomater som gisler i over ett år.

Et interessekontor med fast stasjonerte diplomater er halvveis til en full ambassade. Interessekontoret utfører de fleste funksjoner som en ambassade normalt ville gjøre.

USA har også et interessekontor i Havana, bemannet med flere diplomater enn de fleste andre lands ordinære ambassader.

Iran positiv

Opprettelsen av et interessekontor i Teheran vil være avhengig av godkjennelse fra iranske myndigheter. President Mahmoud Ahmadinejad sa tidligere i uka at han ikke var mot amerikansk diplomatisk nærvær, og at han ville se positivt på alle forslag som kunne bedre forholdene mellom de to landene.

Iran har selv et interessekontor i Washington, lokalisert i Pakistans ambassade. (©NTB)

Personvernpolicy