Sprinteren som ble vektløfter

Ruth Kasirye har poengplass som mål i Beijing-OL, men kan være god nok for medalje. (Foto: Per-Kristian Eriksen / SCANPIX)
Ruth Kasirye har poengplass som mål i Beijing-OL, men kan være god nok for medalje. (Foto: Per-Kristian Eriksen / SCANPIX)

<pRuth Kasirye begynte som sprinter, men endte opp som vektløfter. Nå er hun klar til å kjempe om medalje i Beijing.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ruth Kasirye
Alder: 26 år
Bosted: Eik utenfor Tønsberg
Fødeland: Uganda. Kom til Oppdal og Norge som 16-åring.
Vektklasse: 63 kg
Klubb: Tønsberg-Kameratene
Sivilstand: Singel
Trener/manager: Per Marstad og Jan Robert Solli.
Personlige rekorder: Rykk 103 kg. Støt: 121 kg.
Meritter: EM-bronse i rykk 2007, sølv sammenlagt i 59-kilosklassen. EM-bronse rykk og 4.-plass sammenlagt i 2008. Har 6 NM-gull fra 2003 til og med 2008. (©NTB)

26-åringen har poengplass som mål under OL i Beijing, men er så god at hun i et heldig øyeblikk kan klatre opp på seierspallen.

– Jeg tenker ikke så mye på OL ennå. Det er litt for tidlig, for det er jo en måned til jeg skal i aksjon, men kilomålene mine er 105 kg i rykk og 130 kg i støt. Det er litt farlig å tenke på at jeg skal klare så mye, for det kan jo ende med medalje, sier Kasirye til NTB.

Vi traff henne på trening i Tønsberg, på en dag da hun var vekket opp klokken halv sju på morgenkvisten av dopingjegerne fra Antidoping Norge. Hun driver i en belastet idrett, i alle fall internasjonalt, og må regne med å bli testet hyppig.

– Nå er jeg blitt testet to ganger med få dagers mellomrom. Det er for så vidt greit nok, for totalt sett synes jeg ikke at jeg har vært gjennom så mange dopingtester, sier Kasirye.

Hun er en ren utøver og hilser dopingtesterne velkommen, hvor og når det måtte være.

Talent

– Jeg var i Bergen og trente friidrett sommeren 2002. Da var det noen som mente at jeg hadde talent for vektløfting. Den gangen bodde jeg i Trondheim, og da jeg reiste hjem igjen tok jeg kontakt med Trondheim Atletklubb. Det var slik det begynte, sier Ruth.

– Vektløfting er ikke så kjedelig som det kan se ut, men det var likevel først etter at jeg vant NM-gull og satte norsk rekord i 2004 at jeg forsto jeg kunne bli en brukbar løfter, forteller hun.

Det var da hun begynte å tenke på OL i Beijing, men det var først under NM på hjemmebane i Tønsberg i 2007, da hun klarte 95 kg i rykk og 120 kg i støt at hun virkelig begynte å rette blikket mot Kina.

– Måneden etter NM i fjor ble det bronse på meg i rykk i EM og sølv sammenlagt. Da skjønte jeg at OL-målet ikke var så fjernt, sier Kasirye.

Teknikk

– Nå kan jeg ikke bli så mye bedre. Jeg kan ikke plutselig forbedre meg mange kilo. Derfor kommer det til å bli å terpe teknikk i tiden som kommer.

– Jeg er ferdig med konkurransene før OL, så det blir trening til jeg drar til Kina og den norske precampen 25. juli, sier hun.

– Ruth er teknisk veldig bra, og hun tåler mye trening. Noen dager trener hun tre ganger, og det er det ikke mange som kan gjøre etter henne, sier Per Marstad, tidligere formann i Tønsberg-Kameratene og selv norgesmester i vektløfting. Han er en slags manager for Ruth Kasirye.

– Siden januar har hun spist, trent og sovet. Det har vært nødvendig for å nå lengst mulig. I tillegg har Ruth den egenskapen at hun har evnen til å ta ut maksimalt når det gjelder som mest. Hun har god timing og en fantastisk konsentrasjon, skryter Marstad.

Kasirye ligger ranket som nummer åtte i sin vektklasse per i dag, men det er tre-fire jenter som ligger på omtrent hennes nivå. Samtidig er det tre-fire jenter som er så gode at det er umulig å gjøre noe med dem.

– Dersom Ruth klarer 105 kg i rykk og 127 kg i støt er hun på poengplass. Det er et håp om at hun kan klare det, sier Marstad til NTB.

Personvernpolicy