Vil undersøke hvor mye aluminium vi får i oss

Aluminium kan finnes naturlig i mat, men kan også tilføres fra blant annet gryter og kjøkkenredskaper. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Aluminium kan finnes naturlig i mat, men kan også tilføres fra blant annet gryter og kjøkkenredskaper. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pMange EU-borgere får i for seg for mye aluminium, viser ny rapport. Nå vil Mattilsynet få bedre oversikt over situasjonen i Norge. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs vitenskapskomité for mattrygghet, EFSA, har kommet med en ny vurdering av inntaket av aluminium i den europeiske befolkningen. Vurderingen viser at en vesentlig andel får i seg mer aluminium enn den nye grensen som er satt av WHO.

Aluminium i høye mengder er vist å kunne ha skadelig innvirkning på nerve- og reproduksjonssystemet i forsøksdyr.

Nå vil det norske Mattilsynet få bedre oversikt over situasjonen her til lands. Tilsynet ønsker en risikovurdering av aluminium i norsk mat og inntaket for befolkningen i Norge, skriver de på sine nettsider.

Vanlig metall

Aluminium er et svært vanlig metall i miljøet og forekommer blant annet i mat, vann, kosmetikk og materialer i kontakt med næringsmidler.

Hovedkilden til inntaket er mat. Aluminium kan finnes naturlig i maten, i tilsetningsstoffer eller overføres til mat via kjøkkenredskaper, bokser, folier og tuber hvor stoffet kommer i direkte kontakt med maten.

EU-undersøkelsen viser at det er store individuelle variasjoner i inntaket – fra 0,2 mg til 1,5 mg i uken, per kilo kroppsvekt. Grensen fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er på ett mg i uken.

Det var i 2007 at WTO reduserte den tolerable grensen fra syv til ett mg i uken per kilo kroppsvekt.

Overskridelse av grensen går ikke nødvendigvis utover helsen, men trygghetsmarginen minker, ifølge Mattilsynet.

Kornprodukter viktig kilde

Kornprodukter, som kornblandinger, kaker og brød, er blant matvarene som inneholder mest aluminium. (Foto: Colourbox.com)Kornprodukter, som kornblandinger, kaker og brød, er blant matvarene som inneholder mest aluminium. (Foto: Colourbox.com)

Korn og kornprodukter, inkludert brød, kaker, kjeks og frokostblandinger er blant matvarene som inneholder mest aluminium. Te, kakao og noen grønnsaker bidrar også vesentlig til inntaket.

Fordi det ikke er kjent hvor mye aluminium som finnes i norske næringsmidler ber Mattilsynet nå Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om en utredning.

Aluminium er lite giftig og lite oppløselig ved nøytral pH-verdi. Men metallet løses lettere opp hvis det utsettes for syre eller salter.

For å unngå en unødvendig tilleggsbelastning av aluminium anbefaler Mattilsynet at man ikke bruker kjeler eller boller der aluminium kommer i direkte kontakt med næringsmidlene ved tilberedning av syreholdig mat som eplepuré, rabarbra, tomatpuré eller ved tilberedning av salte næringsmidler. Man bør heller ikke benytte aluminiumsfolie som ikke er belagt med plast til denne type matvarer.

Forgiftning

Ved veldig høyt inntak kan aluminiumsforgiftning oppstå. Det er ikke utbredt, men vanligst hos mennesker med nedsatt nyrefunksjon.

Symptomene ligner blant annet symptomene på Alzheimers sykdom, en type demens hvor man har funnet forhøyede konsentrasjoner av aluminium i delene av hjernen som er berørt. Men studier har ikke vist noen sammenheng mellom aluminiumsforgiftning og sykdommen.

Andre symptomer er blodmangel, smerter i skjelettet og svekket muskelstyrke.

Personvernpolicy