Stopper ikke kjøttsalg fra salmonellafabrikk

<p class="hidden"> </p>
 

<pSju ganger har danske myndigheter funnet en svært aggressiv salmonellabakterie i kjøtt fra en tysk fabrikk. Likevel nekter danske butikker å stoppe salg av kjøttet fra fabrikken. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne sommeren har danskene fått oppleve et av de verste salmonellautbruddene på 15 år. Rundt 4000 dansker har de siste ukene blitt smittet av bakterien, som gir voldsomme magesmerter, diaré og feber. Foreløpig har myndighetene ikke lykkes i å finne smittekilden, men de er sikre på at den befinner seg i kjøttvarer.

Nå raser danskene, etter at det tirsdag ble avslørt at danske supermarkeder fortsetter å selge kjøtt fra en fabrikk i Tyskland, som syv ganger på halvannet år har sendt helseskadelig kalkun- og kyllingkjøtt til Danmark.

- Jeg er svært forundret over at danske supermarkeder vil knytte navnet sitt til en fabrikk, som tydeligvis ikke bryr seg om folks helse. Det kan tyde på at de setter profitt foran helse, sier Dansk Folkepartis Jørn Dohrman, til den danske avisa Politiken.

- Ikke spis kalkun!

Mattilsynet i Danmark har vurdert de sju partiene med kjøtt, fra den tyske fabrikken Heidemark, som helseskadelig, blant annet fordi kjøttet inneholdt salmonellabakterier som var svært motstandsdyktige overfor medisiner.

De danske supermarkedene mener imidlertid at kjøttet fra fabrikken er trygt nok.

- Vi har stor tiltro til at Heidemarks testrutiner av kjøtt er gode nok. Men selvsagt kan vi aldri gardere oss 100 prosent mot salmonella, sier kvalitetssjef i Coop Danmark, Jørgen Bentzen, til Politiken.

Danske leger advarer imidlertid mot å spise kalkunkjøtt i det hele tatt.

Ifølge Nationen, ber Folkehelseinstituttet i Norge nordmenn, som reiser på ferie i Danmark, om å være nøye med å steke eller koke kjøttvarer godt før de spiser det.

Personvernpolicy