- Burkaen er et fengsel

Den franske ministeren for byspørsmål, Fadela Amara, raser mot bruk av burka. Foto: Scanpix/AFP.
Den franske ministeren for byspørsmål, Fadela Amara, raser mot bruk av burka. Foto: Scanpix/AFP.

<p- Kvinner som bærer burka lever i et fengsel, mener fransk minister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(AFP): - Kvinner som bærer burkaer lever i et fengsel, uttalte en fransk minister i et intervju onsdag, etter at en marokkansk kvinne som bærer en heldekkende islamsk klesdrakt ble nektet fransk statsborgerskap.

- Burkaen er et fengsel, den er en tvangstrøye, sier ministeren for byspørsmål, Fadela Amara, som selv er praktiserende muslim, og ble født i Frankrike av algeriske foreldre, til avisen Le Parisien.

- Drakten er ikke et religiøst symbol, men symbolet for et totalitært politisk prosjekt som fremmer mangel på likestilling mellom kjønnene og er fullstendig blottet for demokrati.

Frankrikes øverste domstol avviste 27. juni en kvinnes søknad om statsborgerskap på bakgrunn av at hennes muslimske praksis «ikke er forenlig med fransk lovgivning om likestilling og sekularisme».

Amara mener domsavsigelsen kanskje vil «gjøre visse fanatikere mindre innstilt på å påtvinge sine koner burka».

Den marokkanske kvinnen har bodd i Frankrike siden år 2000, har tre barn og skal ha forklart at hun fører et tilbaketrukket liv i en forstad til Paris «der hun lever i total underkastelse for mennene i sin familie», ifølge en fransk avis.

I år 2000 innførte Frankrike en lov som forbyr jenter å bære slør og andre religiøse symboler i statlige skoler, som et ledd i myndighetenes kamp for å forsvare landets sekularisme.

Personvernpolicy