Mulig kur mot migrenesmerter

Migrene er anfall med ensidig, pulserende hodepine som varer 4 - 72 timer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Migrene er anfall med ensidig, pulserende hodepine som varer 4 - 72 timer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pKronisk migrene kan muligens kureres med et lite implantat i hjernen, viser ny forskning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er omtrent ni prosent av kvinner og tre prosent av menn rammet av migrene. På verdensbasis har omtrent 600 millioner mennesker lidelsen.

Årsaken til at man får migrene er ikke fullstendig klarlagt. Man mener imidlertid at et kjemisk stoff i kroppen får blodkarene til å trekke seg sammen, og deretter utvides. Smertene kommer i den fasen hvor blodårene utvider seg, og et anfall kan vare i 4-72 timer.

Nå mener amerikanske forskere at man ved å sende elektriske impulser inn i hjernen under et slikt anfall, muligens kan kurere smertene.

Dette vil foregå ved at migrenepasienten får et lite implantat plassert under huden i nærheten av hodet. Implantatet sender elektriske impulser til sentralnervesystemet. Ved å stimulere nerver i bakhodet aktiveres en mekanisme som forhindrer at hjernen registrere smerte.

40 prosent ble bedre

De første resultatene fra en amerikansk studie, utført ved Michigan Head-Pain and Neurological Institute, er positive og tyder på at de elektriske impulsene har gjort pasientenes liv enklere ved at de får færre dager med smerte. I alt opplevde 40 prosent av forsøkspersonene en forbedring under forsøket, melder Jyllands-Posten.

Forskerne mener at resultatene tyder på at nervestimulasjon, eller ONS, kan være en lovende mulighet for migrenepasienter som ikke har effekt av migrenemedisiner. Forskningen er imidlertid fortsatt på et tidlig stadium, understreker Joel R. Saper, en av forskerne involvert i studien.

- Men de tidlige erfaringene fra studien er oppmuntrende og viser at ONS muligens vil kunne hjelpe noen pasienter med kronisk migrene, som har forsøkt andre behandlingsmuligheter uten hell, sier han.

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Personvernpolicy