Babyer tenker som voksne

<p class="hidden">Foto: Colourbox</p>
Foto: Colourbox

<pNår det handler om å lagre informasjon i hjernen, er det lite som skiller voksne og barn.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å huske bedre, bryter voksne ned informasjon i mindre deler, og organiserer bitene i grupper. Telefonnumre, handlelister og kontonumre er eksempler på informasjon vi «lagrer» i hjernen på denne måten.

Forskerne har lurt på om det er en teknikk man lærer seg etter hvert som man blir eldre. Nå viser det seg imidlertid at også små babyer tenker på samme måte, skriver Live Science.

Knapt ett år gamle barn klarte å huske bortgjemte gjenstander, dersom de ble organisert i grupper, viser funnene til de amerikanske forskerne.

Forskerne viste babyene fire leker, og gjemte dem deretter i en eske. Så fjernet de to av lekene, og lot barna kikke inn i esken. Barna lette lenger etter lekene som var forsvunnet, dersom de fire lekene bestod av for eksempel to katter og to biler, enn om lekene var forskjellige. Barna husket altså bedre at noen av lekene var borte, dersom gjenstandene hadde blitt sortert gruppevis.

- Vi er altså født med evnen til å huske på denne måten. Selv om forskjellene mellom voksne og babyer kan virke svært store, er ikke det tilfellet når det kommer til denne måten å tenke på, sier psykolog Lisa Feigenson til Live Science.

Personvernpolicy