Fem norske barn blant de skadde i Liseberg

Liseberg-ledelsen valgte tirsdag kveld å stenge av området rundt attraksjonen Rainbow, men resten av fornøyelsesparken var fremdeles åpen. Foto: Adam Ihse / SCANPIX SVERIGE.
Liseberg-ledelsen valgte tirsdag kveld å stenge av området rundt attraksjonen Rainbow, men resten av fornøyelsesparken var fremdeles åpen. Foto: Adam Ihse / SCANPIX SVERIGE.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFlere personer ble kastet ut og andre ble fastklemt da attraksjonen Rainbow i fornøyelsesparken Liseberg gikk i bakken tirsdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Göteborg/Oslo (NTB-Linus Hauge): Fem av de skadde er norske barn og unge. Sahlgrenska Universitetssjukhuset bekrefter overfor NTB at fem er nordmenn, alle barn og ungdommer.

- Alle er lettere skadd, ingen er alvorlig skadd, opplyser pressesjef Ann-Christine Andersson ved sykehuset til NTB.

De fem er fire gutter der to er født i 1990, en i 1996 og den yngste i 1998. En norsk jente født i 1992 var også blant de skadde i ulykken.

Ifølge Andersson var det snakk om så lette skader at én eller flere av de skadde barna ville bli utskrevet fra sykehuset allerede tirsdag kveld.

Sirkulerende sofa

Den dramatiske ulykken skjedde klokken 17.30 på attraksjonen Rainbow, en flygende teppelignende attraksjon, der publikum sitter i en sofa som svinges rundt på en pendel.

Plutselig kunne publikum høre unormale lyder og den sirkulerende sofaen kom ut av posisjon. Deretter ramlet den med høyre side rett ned i plattformen under.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortsett fra de fem norske barna, var det bare svensker blant de skadde.

- 30 personer er skadd, og de fleste skadene er arm- og beinbrudd, sier informasjonssjef Malin Sahlström ved politiet i Västra Götaland til NTB.

- Det siste vi har hørt er heldigvis at ingen er alvorlig skadd i ulykken, legger hun til.

Samtlige 36 passasjerer ble fraktet til sykehus for kontroll.

Voksne og barn

Det var både voksne og barn om bord da ulykken skjedde. Høydekravet er 130 centimeter på attraksjonen, så de minste barna var ikke yngre enn åtte-ni år, mener politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av gjestene i parken deltar i fotballturneringen Gothia cup som pågår i Göteborg akkurat nå. Derfor er ikke politiet overrasket over at også nordmenn var involvert i ulykken.

Politiet holdt tirsdag kveld på med registrering av de skadde. Mange polititjenestemenn var i den populære fornøyelsesparken for å avhøre vitner til ulykken. Politiet var også på plass på de fire sykehusene Kungälv, Mölndal, Sahlgrenska og Östra, der de skadde ble brakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig er det altfor tidlig å trekke noen konklusjon om årsaken til tivoliulykken. En havarikommisjon skal finne ut hva som gikk galt.

Kulelager

Tirsdag kveld ble det blant annet spekulert i om noe kunne ha skjedd med ett av flere kulelagre på attraksjonen.

- Det blir bare spekulasjoner, men det er to store kulelagre som arbeider samtidig. Vi vet ikke om det har skjedd noe med disse, sier vakthavende parksjef Peter Andersson til NTB.

Andersson forteller at alle attraksjonene i fornøyelsesparken blir sjekket årlig, noen flere ganger i året. Det er ikke kjent når Rainbow, som ble åpnet i 1983, sist ble kontrollert.

- Vi har årlige inspeksjoner, men vi må komme tilbake til når det sist ble gjennomført inspeksjon av Rainbow, sier Peter Andersson.

Stengte av området

Liseberg-ledelsen valgte tirsdag kveld å stenge av området rundt Rainbow, som var stappfull av frydefulle gjester da ulykken skjedde. Politiet satte allerede tirsdag kveld i gang undersøkelser av attraksjonen, samtidig som de gjennomførte avhør av vitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elisabeth Hofsødegård fra Arendal var i parken sammen med døtrene sine på 15, 12 og 10 år da ulykken skjedde.

De tre barna satt i Rainbow en snau time før karusellen gikk i bakken.

- Barna syntes det var ubehagelig og skremmende siden de akkurat hadde vært der, sier Hofsødegård til NTB.

Hun forteller at en stor menneskemengde hadde samlet seg rundt det avsperrede området da familien kom dit like etter at ulykken hadde skjedd.

- Vi så mange folk som virket sjokkerte og ikke helt skjønte hva som hadde skjedd. Vi hørte sirener fra ambulansen og helikoptrene svirret over hodene våre. Det var en uhyggelig og ekkel stemning, sier hun.

Vurderer norske sikkerhetstiltak

Park- og tivolitilsynet hos Det Norske Veritas jobber med å få klarhet i ulykken på Liseberg tirsdag.

De vurderer om det skal settes i verk tiltak i Norge.

I Norge finnes det elleve karuseller av samme type som gikk i bakken på Liseberg i Sverige tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi får se om vi må sette i verk tiltak her hjemme, sier stedfortredende sjef Jan Bøen i Park- og tivolitilsynet til VG. En gang i året gjennomføres tilsyn ved samtlige faste og omreisende tivoli i Norge. Da kontrolleres vedlikeholds- og montasjesystemet som tivoliene skal følge.

- De skal gjennomføre noen kontroller daglig, noen ukentlig, noen hver måned og noen hvert år. Hvor ofte avhenger av hva slags attraksjon det er, og hvordan den er konstruert, sier Bøen.

Han mener tivolibransjen i Norge er flinke, og det er få ulykker. Karusellen som er på Liseberg skal være av en større type enn modellene som finnes her i landet.