Klatrelagets maktdemonstrasjon

Cadel Evans overtok ledelsen sammenlagt etter dagens etappe. (Foto: Scanpix)
Cadel Evans overtok ledelsen sammenlagt etter dagens etappe. (Foto: Scanpix)

<pDramatisk da Piepoli og Cobo vant dobbelt for Saunier Duval i Tour de France. Evans overtok den gule trøyen på Valverdes og Cunegos svarte dag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saunier Duvals Leonardo Piepoli vant dagens monsteretappe i Tour de France opp til Hautacam, foran lagkamerat Juan José Cobo. Cadel Evans overtok den gule ledertrøyen – ett sekund foran CSC-Saxo Banks Fränk Schleck.

Eldstemann Schleck, som åpnet det fyldige angrepsballet tidlig på Hautacam-stigningen, ble nummer tre på etappen og sikret seg et glimrende utgangspunkt i sammendraget før Alpene venter til helgen.

36-årige Piepoli regnes blant verdens desidert beste klatrere, men har aldri tidligere vunnet en etappe i Tour de France. Giro d’Italia har ofte vært hans prioritet.

- Nå er jeg kjempefornøyd. Touren er noe spesielt, uansett hva man sier. Jeg er i den syvende himmel, sier han.

Hushovd tapte poeng

Alejandro Valverde, en av de store forhåndsfavorittene, falt tidlig av og kjørte seg ut av sammenlagtdiskusjonen. Det gjorde også Damiano Cunego og Andy Schleck.

Bernhard Kohl og Vladimir Efimkin fulgte nærmest trioen i front. Bak dem kom Cadel Evans, Denis Mentsjov, Carlos Sastre, Riccardo Riccò og Christian Vandevelde sammen til mål, 2.17 bak Piepoli og Cobo og 1.49 bak Schleck. Favorittgruppen er utkrystallisert idet to tøffe Pyreene-etapper er unnagjort.

Thor Hushovd tapte 12 poeng til Oscar Freire i kampen om den grønne trøyen. Freire gikk i et tidlig brudd, og vant begge mellomsprintene. Hushovd forsøkte å støte seg frem til utbryterne, men nådde ikke opp. Crédit Agricole gjorde ingen jobb for å hente inn bruddet, men Hushovd klandret bare seg selv.

- Det var altfor dårlig av meg, jeg burde fulgt med da Freire gikk, sa Hushovd, som følte seg i godt slag, til TV 2.

Saunier Duvals oppvisning

Klatrekongene på Saunier Duval er i ferd med å gjøre lagets Tour de France-deltakelse til en oppvisning. I går vant Riccardo Riccò sin annen etappeseier. I dag ble det bortimot storeslem. I tillegg til dobbeltseieren overtok Riccò både klatretrøyen (fra lagkamerat De la Fuente) og ungdomstrøyen, og laget føk rett i ledelsen i lagkonkurransen.

Det var imidlertid CSC-Saxo Bank som sprengte feltet og kvittet seg med favorittene Valverde og Cunego. Frontet av Jens Voigt dro laget opp tempoet opp det nest siste fjellet, Col du Tourmalet. Kurt Asle Arvesen gjorde også en glimrende jobb som hjelperytter og satt lenge med teten opp Tourmalet.

- Det er moro å bidra når du har føttene til det. Egentlig var det Jens som skulle ta jobben – og det gjorde han jo fantastisk bra, sa Arvesen til TV 2.

Tidlige angrep

CSC-kapteinene Sastre og Fränk Schleck angrep vekselvis i bunnen av den siste stigningen opp til mål. Da Sastres angrepsforsøk ble nøytralisert, klasket lagkamerat Schleck til igjen. Piepoli, Cobo, Kohl og Efimkin fulgte, men bare de to første maktet å holde tempoet. Sammenlagtkanonene i gruppen bak gjorde kun halvhjertede forsøk på å støte på hverandre, og kjørte etter hvert jevnt opp til toppen.

Schleck ble frakjørt av Saunier Duval-duoen, men ble nummer tre, hoppet opp på 2. plass i sammendraget og fullførte en god dag for Kurt Asle Arvesens CSC. Carlos Sastre ligger på 6. plass sammenlagt.

- Det var en fantastisk dag for laget. Vi har Fränk like ved gule trøyen, og jeg ligger også godt an. Det var veldig viktig å ha Fränk i front. Vi er veldig glade, sa Sastre.

- Fantastisk av oss

CSC-sjef Bjarne Riis var også tilfreds med hvordan laget kjørte den første avgjørende fjelletappen i årets Tour.

- Vi kjører et fantastisk løp, det er slik det skal være. Det var planen å kjøre offensivt, og det gjorde vi. Fränk virker sterk, sa Riis, som har et potensielt dilemma når det gjelder hvem som skal satses på som kaptein.

Cadel Evans falt i går og skadet skulderen. I dag overtok han ledertrøyen.

- Jeg kan ikke tro det på dette stadiet, sa Evans.

Dagens 10. etappe gikk fra Pau til Hautacam og var 156 km lang. I morgen venter rittets første hviledag.

Lag ditt eget Tour-lag på TV 2 her

Les mer om Tour de France i Startsidens katalog

Personvernpolicy