Økte gullpriser fører til gullrush

Gullgravere i Kongo. Foto: Scanpix
Gullgravere i Kongo. Foto: Scanpix

<pDe høye gullprisene har ført til at antall gullgravere har økt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fattige menn og kvinner i Ghana, tidligere soldater fra Kongo og bønder i Peru er blant dem som søker lykken, det melder The International Herald Tribune.

Gullprisene har tredoblet seg de siste fem årene. Det finnes mellom 13 og 20 millioner gruvearbeidere i verden, og tallet bare øker.

Utgjør en trussel

Når prisene på verdensmarkedet øker, og andre ressurser blir mindre, drar folk langt for å finne gull. Områder som tidligere har vært for avsides, eller for farlige, tiltrekker plutselig flere tusen gullgravere hver dag. De multinasjonale selskapene har avtaler med de respektive regjeringene om å lete etter gull, og disse ulovlige arbeiderne er en trussel mot dem.

Tragediene her er at gullgraverne som kommer for å søke lykken ikke unnslipper fattigdommen. Det er mellommennene som tjener penger, ikke arbeiderne. Men mange av minearbeiderne har lett etter gull lenge før de multinasjonale selskapene kom på banen. Kampen om ressurser har ført til voldelige sammenstøt mellom selskaper og enkeltpersoner.

Selskapene har innsett at gruvearbeidere som jobber for seg selv, er deres største problem, forteller Kevin D`Souza som er gruveingeniør.

- Flere selskaper får seks tusen ulovlige gruvearbeidere på områdene deres hver dag, sier han.

Minst seks ulovlige gruvearbeidere har mistet livet i AngloGold Ashantis` Obuasi gruven i Ghana den siste måneden.

I Ghana, landet som har verdens nest største gullindustri, etter Sør-Afrika, koster ulovlige gruvearbeidere, også kjent som galamseyers, store selskaper millioner av kroner. Noen av de som kommer for å lete etter lykken er fattige lokale kvinner og menn, men de fleste kommer fra naboland som Burkina Faso, Togo og Elfenbenskysten.

Enkelte aktører innenfor gruveindustrien mener det er rike investorer som støtter disse arbeiderne.

Tjener ikke på økte priser

Men dette er ikke bare et fenomen på det afrikanske kontinentet. I verdens største sølvprodusent og den femte største gullprodusenten, Peru, har mange bønder begynt med gruvearbeid, forklarer sjefen for FNs naturressurs-avdeling, Olle Ostensson.

- I stedet for å tjene 1 dollar dagen på å dyrke land, foretrekker de å tjene to eller tre dollar dagen, ved å stå i en elv og lete etter gull. Disse arbeiderne, merker ikke at gullprisene har økt. De bor i fjerne strøk der markedet domineres av én kjøper.

- Tragediene her er at gullgraverne som kommer for å søke lykken ikke unnslipper fattigdommen. Det er mellommennene som tjener penger, ikke arbeiderne, understreker han.

Personvernpolicy