- Ikke drikk på ferie med barna

Voksne bør styre unna paraplydrinker og annen alkohol når de er på ferie sammen med barna, mener organisasjonen Av-og-til. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Voksne bør styre unna paraplydrinker og annen alkohol når de er på ferie sammen med barna, mener organisasjonen Av-og-til. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pFamilieferier bør være alkoholfrie, mener daglig leder i Av-og-til. - Det er en dårlig kombinasjon at foreldre drikker mer når barna er i større fare.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med sommer og ferie øker omsetningen av alkohol, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Sommeren er også en tid da foreldre ofte tilbringer mer tid sammen med sine barn, og da er økt alkoholforbruk en uting, mener daglig leder i Av-og-til, en paraplyorganisasjon som jobber for alkofrie soner.

- Om sommeren har vi flere anledninger til å drikke enn ellers. Det er ferie og vi har ikke de samme rammene som vanlig. Voksne drikker gjerne mer enn normalt. Det byr på mange utfordringer. Det betyr at voksne sannsynligvis er ruset når de er sammen med barna, sier Trine Stensen Lunde til ABC Nyheter.

Vi oppfordrer strekt til at voksne som er sammen med barn er edrue. De trenger ikke slutte å drikke, men kan heller finne anledninger når barna ikke er til stede. Av-og-til mener det er viktig at barn har en alkofri sone rundt seg, og særlig viktig er dette når familien er på ferie:

- Dette er både av sikkerhetsmessige grunner - de trenger voksne som kan ta seg av dem - og av trivselsmessige grunner - barn trives best sammen med voksne som er edru.

- I ferien er man ofte i andre omgivelser enn vanlig, enten det er på hytta, på båt eller i utlandet. Barna er ikke kjent i området, ofte er det i nærheten av kysten, og vannet utgjør en tilleggsfare. Det krever i større grad at voksne er der for barna, men når de voksne drikker er de mindre i stand til det.

- Det er en dårlig kombinasjon at foreldre drikker mer når barna er i større fare, sier hun.

- Vi oppfordrer sterkt til at voksne som er sammen med barn er edrue. De trenger ikke slutte å drikke, men kan heller finne anledninger når barna ikke er til stede.

- Er det greit å drikke litt?

- Det som er vanskelig med en sånn anbefaling er at alle mener de drikker litt, enten det er ett eller fem glass. Vi forsvarer og bagatelliserer det vi gjør. Det er derfor vanskelig å anbefale å drikke litt.

En av fem har sett fulle foreldre

I en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av Europeiske Reiseforsikring i fjor, svarte hele 20 prosent av de spurte at de hadde sett overstadig berusede foreldre med små barn på ferie i utlandet.

Ifølge administrerende direktør i Ving opplever charterselskapet sjelden at foreldre drikker seg fulle sammen med barna.

- Vi er veldig sjelden borti det. Men i de få tilfellene vi ser slikt bistår vi barna så godt vi kan.

Vi ser ikke mye til det, men vi opplever at hvert enkelt tilfelle er alvorlig og hjelper til så godt vi kan når det skjer. Star Tours informasjonsrådgiver Elisabeth Larsen-Vonstett ønsker ikke å uttale seg om saken, men henviser til Sjømannskirken.

- Slik vi ser det er ikke dette noe som det skjer mer av i utlandet enn i Norge, men det sosiale nettverket barna har å støtte seg på hjemme finnes ikke i utlandet, sier informasjonssjef Eva Hille i Sjømannskirken til ABC Nyheter.

Hun forteller at heller ikke de ser mange slike tilfeller, men at det hender de kobles inn:

- Det kan være etter henvendelse fra andre nordmenn som er på ferie, som observerer at dette skjer og melder fra til oss.

- Vi ser ikke mye til det, men vi opplever at hvert enkelt tilfelle er alvorlig og hjelper til så godt vi kan når det skjer.

- Grip inn

Trine Stensen Lunde anbefaler at folk som er vitne til slike situasjoner ikke nøler med å gripe inn:

Et godt spørsmål å stille seg er hvor lite alkohol man kan klare seg med og fortsatt ha det hyggelig. - Hvis man observerer sånne tilfeller er det lurt å sjekke om ungene har det bra og sørge for deres sikkerhet. Hvis de er i en situasjon hvor det kan være farlig, bør man bidra på fornuftig måte, uten å gjøre situasjonen verre ved å overdramatisere.

- I tilfeller hvor man bor på samme hotell som familien kan man følge opp dagen etter og prate med foreldrene når de er edru. Dersom man ser at det er nødvendig, kan man kontakte reiseselskapet som har kontakter i Barnevernet.

Voksne bør tenke seg godt om før de drar fram flaskene på ferie, mener Stensen Lunde:

- Et godt spørsmål å stille seg er hvor lite alkohol man kan klare seg med og fortsatt ha det hyggelig. Dette spørsmålet bør man stille seg fordi det er til barnas beste. Da får alle en god ferieopplevelse. Ingen barn tar skade av for lite alkohol, sier hun.

Har du sett berusede foreldre på ferie med barn? Tips oss på tips@abcnyheter.no

Hvor synes du grensen går? Er det greit å drikke alkohol når man er sammen med barn, eller bør man la være? Legg inn din kommentar i feltet under.

Personvernpolicy