Nektet statsborgerskap - er for radikal

Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Illustrasjonsfoto: Scanpix. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFranske myndigheter har nektet statsborgerskap til en marokkansk kvinne som bærer burka. Begrunnelsen er at den muslimske kvinnen er for radikal.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I begrunnelsen for å nekte kvinnen statsborgerskap, heter det blant annet at hennes radikale praktisering av islam er uforenlig med franske verdier som likhet mellom kjønnene, skriver The Guardian.

Da saken ble kjent fredag, blusset debatten om islam i Frankrike opp igjen. Ikke minst om hvor sekulær republikken kan være når religionsfrihet tross alt er nedfelt i den franske grunnloven..

Kvinnen dette handler om er bare kjent som Faiza M. Hun er 32 år gammel, gift, og lever øst for Paris. Hun kom fra Marokko til Frankrike i 2000, snakker godt fransk og har født tre barn i Frankrike.

Underkastelse

Rapporter fra sosialkontoret forteller at hun har levd i total underkastelse til sin mann. Hun søkte også om statsborgerskap i 2005, og men søknaden ble avslått fordi kvinnen ikke var tilstrekkelig assimilert i det franske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun anket, bl.a. med utgangspunktet i loven om religionsfrihet, og la til at hun aldri hadde ønsket å utfordre de fundamentale verdiene i Frankrike.

Men i forrige måned opprettholdt den høyeste franske domstolen beslutningen om å nekte henne statsborgerskap.

I dommen heter det blant annet: «kvinnen har tilegnet seg en radikal praktisering av sin religion som er uforenlig med de essensielle verdiene i det franske samfunnet, spesielt prinsippet om likhet mellom kjønnene».

«Er burkaen uforenlig med fransk statsborgerskap», spør avisen Le Monde, som først brakte historien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Første gang

Avisen skriver at det er første gang at en persons personlige religiøse praksis har blitt brukt til å avgjøre hvorvidt man kan bli assimilert i det franske samfunnet eller ikke.

Ifølge intervjuer folk sosialkontoret har hatt med kvinnen, så lever hun nesten som eneboer, helt isolert fra det franske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hun har ingen idé om den sekulære staten, eller retten til å stemme. Hun lever i total underkastelse i forhold til sine mannlige slektninger. Hun synes å akseptere dette som normalt, og hun har aldri vært inne på tanken om å utfordre det», heter det videre i rapporten.

Kvinnen har også uttalt at hun ikke brukte slør i Marokko, og at burkaen var noe hun begynte med da hun kom til Franklrike. Hun fortalte at bruken av burkaen var mer av vane enn av overbevisning.

Bisarr

Daniele Lochak, en jusprofessor som ikke har hatt noe med saken å gjøre, mener det det er en fullstendig bisarr tankegang å bruke total underkastelse som en grunn til ikke å gi statsborgerskap.

«Logisk sett er det omtrent det samme som å si at kvinner som blir slått av sine menn, heller ikke fortjener å være franske», sier Lochak.

Det bor i dag ca. fem millioner muslimer i Frankrike, rundt halvparten av dem er franske statsborgere. Vanligvis har det nesten eneste kriteriet for å bli fransk statsborger, vært at du snakker brukbart fransk. Men i det siste har flere muslimer blitt nektet statsborgerskap, enten fordi de skal ha hatt forbindelse til ekstremister, eller fordi de offentlig har tatt til orde for radikalisme.

Ikke noe av dette var tilfeller med Faiza M. - kvinnen fra Marokko.

Denne dommen kommer også bare et par uker etter en annen svært omstridt dom, der et ekteskap mellom to muslimer ble annullert fordi mannen hevdet at kvinnen han nettopp hadde giftet seg med, ikke var jomfru.