Demper forventningene

<p class="hidden">Cubas President Raul Castro deltok fredag i nasjonalforsamlingens debatt om økonomiske reformer. Foto: Reuters/Scanpix </p>
Cubas President Raul Castro deltok fredag i nasjonalforsamlingens debatt om økonomiske reformer. Foto: Reuters/Scanpix

<pCubas president Raul Castro demper forventningene om raske økonomiske reformer. Globale prisøkninger på mat og olje forsinker planer om lønnsøkninger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er min plikt å snakke åpent og ærlig, for ikke å skape falske forventninger, sa 77 år gamle Castro i en tale til nasjonalforsamlingen på Cuba fredag kveld.

Raul Castro har tatt noen forsiktige skritt for å få fart på den cubanske økonomien, som i dag i all hovedsak er kontrollert av staten. Blant tiltakene er liberalisering av landbruket, med større muligheter for private bønder, og åpning for større lønnsforskjeller.

Fredagens tale var Castros andre opptreden i nasjonalforsamlingen siden han ble innsatt som president i februar, og mange cubanere håpet at han ville kunngjøre mer omfattende reformer.

Men presidenten varslet tvert om hardere tider, på grunn av de skyhøye prisene på mat og olje på verdensmarkedet.

– Vi kan ikke unngå at de får virkninger for basisprodukter og tjenester, sa Castro, og la til at regningen for Cubas matimport øker med over 1 milliard dollar i år. Varslede lønnsøkninger for cubanske arbeidere kan bli forsinket, advarte han.

Castro viste til nye lover som gjør det lettere for private bønder å overta statlig jord som ligger brakk, for å øke Cubas egen matproduksjon.

De siste ti årene er arealet med dyrket mark på Cuba redusert med 33 prosent, sa Castro, som har gjort det til sin fanesak å øke matproduksjonen på Cuba. (©NTB)

Personvernpolicy