Fra vondt til verre for Olmert

<p class="hidden"> </p>
 

<pFor to år siden ville han vise styrke ved å knuse den libanesiske Hizbollah-militsen. Nå synger Israels statsminister Ehud Olmert på siste verset.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olmert er innblandet i en grov korrupsjonssak og satt fredag i sitt tredje politiavhør. Han er mistenkt for å ha tatt imot ulovlig pengestøtte fra forretningsmannen Morris Talansky gjennom hele 1990-tallet.

Etterforskerne mener det dreier seg om 150.000 dollar eller rundt 765.000 kroner.

Olmert nekter for anklagene, men medgir ifølge Jerusalem Post å ha mottatt «noen hundre dollar».

Fredag opplyste politiet at også Olmerts finansiering av utenlandsreiser nå er under etterforskning. Ifølge anklagene skal Olmert ha fått flere bidragsytere til å betale for de samme reisene til utlandet.

Hizbollah-krigen

Lørdag er det to år siden Israel gikk til krig mot den libanesiske Hizbollah-militsen. Angrepet var et forsøk fra Olmerts side på å vise styrke, etter å ha tatt over statsministerposten fra jernmannen Ariel Sharon tidlig i 2006.

Krigen fikk imidlertid motsatt virkning for Olmert da Israel måtte inngå en ydmykende våpenhvile 14. august.

- Det har gått fra vondt til verre for Olmert. Han har aldri klart å fylle Sharons sko og har alltid vært en grå politiker som har slitt med å få skikk på lederskapet sitt, sier professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage til NTB.

Hun påpeker at utenriksminister og partikollega Tzipi Livni allerede etter krigen i 2006 begynte å utfordre Olmerts posisjon.

Politisk kaos

Waage mener årsaken til at Olmert har sittet så lenge ved makten er den kaotiske innenrikspolitiske situasjonen i Israel.

- Jeg tror ikke mange andre demokratiske land kunne hatt en mann i statsministerstolen med såpass grove korrupsjonsanklager mot seg. Situasjonen er ganske underlig, sier Waage.

En kilde i det israelske rettsapparatet sier til avisen Haaretz at Olmert har unngått arrestasjon på grunn av stillingen sin.

- I motsetning til andre mistenkte får Olmert privilegert behandling, sier tjenestemannen.

Ifølge en annen av avisens kilder har nytt bevismateriale styrket mistankene mot statsministeren.

Kan bli sittende

En partitalsmann opplyste tidligere denne uken at regjeringspartiet Kadima skal holde ledervalg i september.

Det er uklart om Olmert vil forsøke å la seg gjenvelge som leder, men uttalelsene fra visestatsminister Haim Ramon til Haaretz fredag tyder ikke på at Olmert er noen sterk kandidat.

- Olmert behøver ikke gå av umiddelbart etter at en ny leder er valgt. Den nye lederen trenger tid til å få støtte for en ny regjering. Derfor kan Olmert bli sittende til mars eller april neste år, sier Ramon som tidligere har vært en av statsministerens nærmeste støttespillere.

Hilde Henriksen Waage tror Olmert uansett er ferdig i israelsk politikk.

- Det er bare et spørsmål om tid. Livni er favoritt til lederrollen i Kadima, men hun må samarbeide med andre partier ettersom ingen av partiene i israelsk politikk er regjeringsdyktige alene, sier Waage. (©NTB)

Personvernpolicy