Kvinner bruker internett for å ta abort

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKvinner i land der det er forbudt eller vanskelig å ta abort, bruker internett til å kjøpe legemidler som gjør det lettere for dem å ta abort hjemme. Svært farlig, mener norsk lege.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner i Nord-Irland og 70 andre land har brukt nettstedet «Women on Web», melder BBC.

Hensikten med nettstedet, er å redusere problemene knyttet til usikker abort. Women on Web tilbyr legemidlene Meifepriston, som også kalles abortpillen, og Misoprostol. Disse pillene fører til at man aborterer uten å trenge et kirurgisk inngrep. Nettstedet tilbyr også online-legekonsultasjon. Kravene for å få disse medikamentene er at kvinnen ikke er mer enn 9. uker på vei, og at hun informerer om sin medisinske historikk.

Eneste mulighet

Et britisk legetidsskrift har gjort en undersøkelse der de har snakket med kvinner som har brukt denne hjemmesiden. De oppdaget at 8 prosent aldri brukte medikamentene de hadde bestilt, mens 11 prosent fortsatt trengte operasjon, enten fordi pillene ikke hadde virket som de skulle eller fordi kvinnene blødde for mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 200 kvinner var med i undersøkelsen. Over halvparten av dem sa at de var taknemlig for denne muligheten til å ta abort. En tredjedel følte at det var vanskelig, men gjorde det fordi det var den eneste utveien. «Women on Web» tilbyr kun disse legemidlene til land hvor det nærmest er umulig å ta abort.

Motstandere av abort mener nettstedet er urovekkende.

- Seriøst nettsted

En kvinne i Thailand beskriver sin opplevelse med nettstedet på denne måten:

- Dette nettstedet var veldig seriøst. Organisasjonen holdt kontakt med meg via e-post, og det var en lege som hadde signert alle pairene. Det fulgte også med gode instrukser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen mener det finnes langt mindre seriøse aktører som tilbyr den samme tjenesten.

- Andre nettsteder sender disse legemidlene i umerkede flasker. Uten instruksjoner, eller papirer. Jeg var bare fire uker på vei, da jeg tok dem. For meg gikk det veldig greit, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreningen for familieplanlegging i Nord-Irland har fått flere telefonsamtaler fra kvinner som vurderer å kjøpe abortpillen på nettet. Lederen for foreningen, Audrey Simpson, sier at nettstedet hjelper mange og har et godt rykte, men for kvinner i Nord-Irland er det problematisk å benytte seg av denne tjenesten.

- Ved å bruke dette nettstedet bryter de loven i Nord-Irland, der abort er forbudt, påpeker hun.

Trenger undersøkelse

Man kan for eksempel ikke se om det er svangerskap utenfor livmoren. Det er heller ikke sikkert at aborten vil lykkes, og da er det stor sannsynlighet for at fosteret er skadet. Klinikksjef ved kvinneklinikken på Ullevål sykehus, Bjørn Busun, forklarer at det kan være store farer knyttet til å få abortpillen tilsendt over nettet.

- Man er jo ikke sikker på hva pillen innholder. Når kvinner får denne pillen skal de være nøye overvåket, og ha et sted å henvende seg etterpå, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om man får en legekonsultasjon på nett er ikke dette tilstrekkelig.

- Man kan for eksempel ikke se om det er svangerskap utenfor livmoren. Det er heller ikke sikkert at aborten vil lykkes, og da er det stor sannsynlighet for at fosteret er skadet. Man trenger å bli undersøkt, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Busun mener det er viktig at man blir fulgt opp etter aborten.

- Det kan være rester igjen i livmoren, eller vedvarende blødninger. På en kontroll kan man se dette.

Dersom man bor i et land som har en annen abortlovgivning enn Norge, kan dette likevel være den tryggeste metoden.

- I valget mellom illegal kirurgisk abort og medikamentell abort, er medikamentell helt klart det tryggeste valget, påpeker han.

Ved kvinneklinikken på Ullevål sykehus er omtrent 50 prosent av abortene medikamentelle. På Haukeland sykehus i Bergen er tallet nærmere 80 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gis hjemmeaborter her til lands også.

- Etter en nøye undersøkelse, dersom man oppfyller enkelte kriterier, kan man ta hjemmeabort i Norge også. Men man må ta tablettene i påsyn av helsepersonell, sier Busund.

Forbud i mange land

I Norge har vi hatt selvbestemt abort siden 1978. I fjor ble det utført 15.118 svangerskapsavbrudd, 701 flere enn i 2006, det viser tall fra folkehelseinstituttet.

De siste 20 årene har aldersgruppen 20-24 år hatt den høyeste aborthyppigheten. Tall fra Verdens helseorganisasjon anslår at omlag 80.000 kvinner dør årlig på grunn av utrygge aborter.

Land som enten har selvbestemt abort eller liberale abortlover finner man for det meste i Europa, Nord-Amerika, det tidligere Sovjetunionen, Oseania og deler av Øst-Asia. Land som fører en restriktiv linje eller totalforbud finner man oftest i Afrika, Latin-Amerika, Midtøsten og deler av Øst-Asia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterst få land har et totalforbud mot fremprovosert abort. De aller fleste land der abort er forbudt gis det likevel tillatelse til fremprovosert abort hvis morens liv står i fare.

Chile, Nicaragua, Oman og Malta er noen av de få landene i verden som ikke tillater abort under noen omstendigheter. I Europa er det Irland, Malta og tildels Polen som har hatt de mest restriktive abortlovene. I Portugal ble abort lovlig i 2007 .

Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at omlag 80.000 kvinner dør årlig på grunn av utrygge aborter. Ifølge internasjonale rapporter er utrygge aborter noe av det mest neglisjerte området innenfor tusenårsmålet om å redusere dødeligheten blant mødre.