«Midnattsbarn» kåret til beste roman

Salman Rushdie. Foto: Scanpix.
Salman Rushdie. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSahlman Rushdie er trolig den mest kjente vinneren av Booker- prisen. Nå er han offisielt best også.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble Rushdies roman, «Midnattsbarn», kåret til den beste romanen som noen gang har fått den prestisjefulle Booker-litteraturpris. Romanen vant tittelen i en konkurranse der leserne skulle stemme i forbindelse med Booker-prisens 40 års jubileum, det melder International Herald Tribune.

Skaper debatt

«Midnattsbarn» konkurerte blant annet med den sørafrikanske forfatteren Coetzees «Vannære». Den britiske forfatteren har vært en favoritt til prisen helt siden «Midnattsbarn» vant en liknede konkurranse i 1993 ved booker- prisens 25 års jubileum. Romanen tar for seg korrupsjon, sosial urett, trofasthet, og bedrag i India.

Tittelen midnattsbarn henspeiler på myten om de 1001 barna som ble født aprilnatta i 1974 da India ble selvstendig.

- Det er en bok som alltid er med på listen når folk skal nevne favorittene sine. Rushdie appellerer nok ikke til en bred lesergruppe, men han er spesiell. Bøkene hans fører til at litteratur blir drøftet i mediene, sier Jonathan Foyle, direktør for en av Storbritannias mest kjente bokhandlerkjeder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble Rushdie adlet av dronning Elisabeth.

Av de 41 som har vunnet prisen tidligere ble seks finalister plukket ut. De andre finalistene var Peter Carey, Nadine Gordimer, J.G. Farell, James Coetzee og Pat Barker.

Provoserte verden

Rushdie er født i Mumbai i India, men tok utdannelse i England. «Midnattsbarn» var romanen som satte Rusdie på det litterære kartet. Men mange assosierer nok likevel Salman Rushdie med «Sataniske vers». Forfatteren provoserte den muslimske verden da han i 1988 ga ut romanen.

I februar 1989 ble det utstedt en islamsk Fatwa mot Rushdie, som krevde at han skulle henrettes. Denne ble kunngjort av den iranske lederen Ayatollah Ruhollah Khomeini, som hevdet at boken var blasfemisk. Romanen ble forbudt i Pakistan, Bangladesh, Sør-Afrika, og Egypt. Rushdie måtte leve i skjul i ni år, til fatwaen ble trukket tilbake i 1998. Nå er forfatteren tilbake i offentligheten, og har flyttet til New York.

Booker- prisen ble for første gang delt ut i 1968 og gis til forfattere fra Storbritannia, Irland og det britiske samveldet.