Meny

- «Dr. Død» lever i Sør-Amerika

Simon Wiesenthalsenterets direktør Efraim Zuroff har reist til Sør-Amerika for å jakte ned krigsforbryteren Albert Heim (94). Foto: Scanpix/AP. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nazijegerne ved Wiesenthalsenteret tror en av historiens største krigsforbrytere fremdeles lever i Sør-Amerika.

Simon Wiesenthal-senteret i Israel har gjennom en årrekke jaktet på krigsforbrytere fra Nazi-Tyskland for å stille dem for retten.

Onsdag uttalte en av senterets representanter at det finnes sterke beviser for at Aribert Heim, som om han fortsatt lever vil være 94 år, bor sør i Chile eller Argentina.

Det tidligere SS-medlemmet dokumenterte drap og tortur på hundrevis av ofre under andre verdenskrig. Han står øverst på senterets liste over de mest ettersøkte nazistiske krigsforbryterne, melder The Guardian.

Heim antas å skjule seg i byen Puerto Montt i Patagonia-regionen sør i Chile, der datteren hans har bodd i flere år.

Efraim Zuroff, senterets direktør, vil reise til Bariloche i de argentinske Andes-fjellene onsdag. Han tror Heim fremdeles er i live fordi en bankkonto med 9,6 millioner kroner og andre investeringer gjort i Heims navn i Berlin ikke har blitt gjort krav på av mannens barn. For å kreve disse midlene må de kunne føre bevis for at Heim er død.

Senteret har sammen med myndighetene i Tyskland og Østerrike utlovet en belønning på 2,5 millioner kroner for den som kan skaffe til veie informasjon som fører til at Heim blir tatt. Zuroff hevder senteret allerede har mottatt informasjon som har «sterkt potensiale» til å bidra til å spore opp mannen.

Heim er tiltalt i Tyskland for å ha stått bak drapene på hundrevis av de innsatte ved konsentrasjonsleiren Mauthausen i Østerrike, der han var leirlege. Han drepte mennesker ved å injisere bensin eller gift i hjertet på dem. Han var også kjent for å bruke kroppsdelene til dem han drepte til dekorasjoner. Hodeskallen til et av sine ofre brukte han som brevvekt.

Heim fungerte også som leirlege i konsentrasjonsleirene Sachsenhausen og Buchenwald.

Letingen etter Heim er del av en større etterforskning som har fått kallenavnet «Operasjon siste sjanse». Dette er Wiesenthalsenterets siste forsøk på å bringe de gjenværende naziforbryterne for retten. Det annonseres blant annet for aksjonen i chilenske og argentinske aviser. Flere hundre nazister som unnslapp krigsforbryterrettsaken etter andre verdenskrig flyktet til Sør-Amerika.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus