Vil ha felles EU-politi

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFrankrike ønsker en felles politistyrke ved større turistattraksjoner innen EU-området.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes innenriksminister, Michèle Alliot-Marie, tar til orde for at politifolk fra flere land kan være til stede der det ferdes store mengder turister.

- Jeg snakker ikke om store politistasjoner, men små kontorer der folk kan få hjelp om de har opplevd noe utrivelig eller for eksempel blitt utsatt for lommetyverier og lignende, sa Alliot-Marie under et møte med sine EU-kollegaer i Cannes, ifølge den franske avisen Libération.

Prøveprosjekt

I praksis betyr forslaget at tyske politifolk kan bli å finne i Praha for å bistå tyske turister, mens en franskmann som ranes i London kan få snakke med en landsmann på politistasjonen i den britiske hovedstaden.

Den franske innenriksministeren understreket at EU-borgerne trenger å se at unionen gjør noe for dem i hverdagen.

Frankrike og Italia har allerede planer om et prøveprosjekt der italiensk politi vil bistå franske kollegaer ved pilegrimsmålet Lourdes i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britisk skepsis

Forslaget får imidlertid en kjølig mottakelse av britiske EU-skeptikere.

- I en tid da politiressursene er knappe i de fleste land er ikke løsningen å sende tjenestemenn rundt om i EU for å drive publikumsopplysning, mener den konservative politikeren William Hague til avisen The Daily Telegraph.

Andre kritikere frykter at EU-politistasjonene kan bli permanente og således komme i konflikt med de regulære politistyrkene i det aktuelle landet. (©NTB)