Russiske trusler mot rakettskjold

<p class="hidden">USAs utenriksminister Condoleezza Rice og Tsjekkias utenriksminister Karl Schwarzenberg smilte bredt etter å ha undertegnet avtalen som tillater USA å utplassere en radarbase på tsjekkisk territorium. Basen er den del av USAs omstridte rakettskjold. Foto:Scanpix </p>
USAs utenriksminister Condoleezza Rice og Tsjekkias utenriksminister Karl Schwarzenberg smilte bredt etter å ha undertegnet avtalen som tillater USA å utplassere en radarbase på tsjekkisk territorium. Basen er den del av USAs omstridte rakettskjold. Foto:Scanpix

<pDet amerikanske rakettskjoldet i Europa er et skritt nærmere virkeligheten etter at USA og Tsjekkia undertegnet en avtale om utplassering av en radarbase på tsjekkisk jord. Russland svarer med mili

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


USAs utenriksminister Condoleezza Rice var storfornøyd etter at hun endelig fikk undertegnet avtalen sammen med Tsjekkias utenriksminister Karel Schwarzenberg i Praha tirsdag.


- Dette er virkelig en milepæl for allierte som møter en felles trussel, sa Rice etter å ha skrevet under på avtalen, som tillater USA å utplassere radarbasen.

Basen er tenkt å virke sammen med ti avskjæringsraketter plassert i Polen, for å skjerme mot rakettangrep fra «røverstater» som Iran.

Russiske trusler

Russland truet etter undertegnelsen med å bruke militærmakt dersom avtalen settes ut i livet.

«Vi vil tvinges til å reagere, ikke diplomatisk, men med militære metoder», sier utenriksdepartementet i en kunngjøring bare timer etter at Tsjekkia og USA signerte avtalen.

Russland mener at rakettskjoldet vil undergrave den europeiske sikkerhetsbalansen fordi landets rakettkapasitet vil bli svekket. USA avviser dette, og har invitert Russland med i et samarbeid om skjoldet.

Temaet var blant de mest betente da den ferske russiske presidenten Dmitrij Medvedev møtte sin avtroppende amerikanske kollega George W. Bush under G8-toppmøtet i Japan tidligere tirsdag.

- Ingen framgang, var Medvedevs analyse etter møtet.

Langtrukne

Til tross for at de langtrukne forhandlingene mellom USA og Tsjekkia om betingelsene nå er over, er det ikke sikkert at basen blir utplassert.

Den tsjekkiske nasjonalforsamlingen skal endelig godkjenne avtalen, og der har ikke regjeringen det tilstrekkelige flertallet.

Regjeringen er derfor avhengig av opposisjonen for å få den igjennom, som er sterke motstandere av skjoldet. Mye tyder på at saken først havner i nasjonalforsamlingen etter neste valg i 2010.

Stor motstand

Jevnlige meningsmålinger viser imidlertid at rundt to tredeler av den tsjekkiske befolkningen er motstandere av skjoldet, og det taler ikke til regjeringens fordel i saken.

I tillegg gjenstår undertegningen av en avtale som klargjør det lovlige grunnlaget for å plassere amerikanske soldater på basen.

Samtidig har forhandlingene USA fører med Polen om utplasseringen av avskjæringsrakettene kjørt seg fast.

Den polske regjeringen krever storstilte overføringer av både teknologi og penger fra USA til sitt forsvar for å undertegne.

Dette for å kunne beskytte seg mot en mulig trussel fra Russland i kjølvannet av utplasseringen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus