Kamera mot overgrep

Stillbilde fra en av videoene, der antatte jødiske nybyggere angriper en palestinsk gjeter. Foto: Scanpix/AFP.
Stillbilde fra en av videoene, der antatte jødiske nybyggere angriper en palestinsk gjeter. Foto: Scanpix/AFP.

<pPalestinske borgerjournalister dokumenterer overgrep fra jødiske nybyggere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videokameraet har blitt et viktig våpen i den bitre striden mellom jødiske bosettere og palestinere på det okkuperte Vestbredden.

Senest mandag pågrep israelsk politi to jødiske bosettere, mistenkt for å ha banket opp en fastlenket palestiner, på bakgrunn av et videoopptak. Angrepet ble filmet og kringkastet på YouTube. Den israelsk-palestinske menneskerettighetsgruppen Ta’ayush hevder videoen viser en palestinsk mann som blir banket opp av jødiske nybyggere mens han sitter fastbundet til en telefonstolpe, melder Reuters. Israelske soldater står ved siden av mens mishandlingen pågår.

Offeret, en 30 år gammel palestinsk lærer, ble tilslutt løslatt og brakt til sykehuset. Han har uttalt til Reuters at «nybyggerne løy og sa jeg hadde tent på en av åkrene deres før de banket meg opp». Israelsk politi sier to nybyggere ble pågrepet, mistenkt for overgrepet. En leder for bosetterne sier på sin side at videoen gir et feilaktig bilde av bosetterne som overgripere, og mener hendelsen er et eksempel på selvforsvar mot sabotasje.

Illegal

Ifølge israelsk politi skjedde hendelsen forrige helg i åkrene som tilhører Al-Samoa, der jødiske nybyggere har opprettet en illegal bosetning. Nybyggerne anklager på sin side arabere for å komme til bosetningene og sette fyr på vegetasjonen omkring dem.

Den israelske menneskerettighetsgruppa B’Tselem har i løpet av det siste året delt ut 100 digitalkameraer til palestinske nabolag på Vestbredden, med formål å la beboerne dokumentere overgrep fra israelske soldater og nybyggere.

En annen video sies å vise et angrep mot palestinske gjetere på Vestbredden (se toppbildet). Ifølge B’Tselems informanter ser man på videoen en gruppe maskerte jødiske nybyggere gå til angrep på den aldrende gjeteren, hans kone og nevø. Deres forbrytelse var å ha latt sine dyr gresse nær den jødiske bosetningen Susia.

Okkupert

Kvinnen som blir angrepet skal være 58, mannen hennes er 70. Det er parets svigerdatter som filmer.

To personer ble pågrepet etter at videoen fra angrepet ble offentliggjort, melder BBC.

De jødiske bosetningene på det okkuperte Vestbredden er bygget i strid med internasjonal lovgivning, og det kommer regelmessig til sammenstøt mellom israelske bosettere og palestinere i området.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus