Russland fastholder:

- Vi drepte ikke Litvinenko

<pRussland benekter igjen at landet sto bak drapet på den tidligere agenten Aleksander Litvinenko i London. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva (NTB-AP-AFP): Britiske påstander om dette er et påskudd for å unngå politisk forsoning, sier en russisk talsmann.

Den framtredende Kreml-tjenestemannen Sergej Prikhodko sa tirsdag at visse krefter i Storbritannia tydeligvis ønsker å ødelegge forsøkene på å bedre forbindelsene mellom London og Moskva.

Litvinenkos død i 2006 misbrukes i dette spillet, mente han.

Russland benekter igjen at landet sto bak drapet på den tidligere agenten Aleksander Litvinenko i London. Foto: Scanpix.Russland benekter igjen at landet sto bak drapet på den tidligere agenten Aleksander Litvinenko i London. Foto: Scanpix.

Aleksandr Litvinenko døde på et sykehus i den britiske hovedstaden etter at han var blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210. En framtredenene tjenestemann i London sier at britene er temmelig sikre på at den russiske staten var innblandet i affæren.

KGB-bakgrunn
Russland nekter plent å utlevere den eneste mistenkte i saken, Andrej Lugovoj, til Storbritannia.

Både Lugovoj og Litvinenko hadde bakgrunn som tidligere agenter for den sovjetiske etterretningstjenesten KGB.

- Vi i Russland har gjort betydelige framskritt i vår egen etterforskning av saken. Det er ikke funnet beviser for at noen av våre hemmelige tjenester var innblandet i forbrytelsen, sier den russiske påtalemyndighetens talsmann Vladimir Markin.

Storbritannias statsminister Gordon Brown lovet før et tosidig møte med Russlands president Dmitrij Medvedev i Japan tirsdag å ta opp «alle uløste spørsmål» mellom de to landene.

Dette ble tolket som en klar henvisning til Litvinenko-saken og dens forgreininger.

«Klar holdning»
Litvinenkos enke Marina roser den britiske regjeringssjefen for hans «klare holdning» i striden om utlevering av Andrej Lugovoj.

- Jeg er lettet over at statsministeren står fast på sitt standpunkt, sa hun til den britiske rikskringkastingen BBC tirsdag.

- Jeg er sikker på at trakasseringen av den britiske kulturinstitusjonen British Council og oljeselskapet BP i Russland ble satt i verk av Kreml for å få kravet om utlevering av Lugovoj trukket tilbake. Men dette presset har ikke virket, sa Marina Litvinenko.

Etter at striden om Aleksander Litvinenkos død spisset seg til, ble BP presset til å trekke seg ut av et lovende gassfelt i Sibir.

British Council fikk ordre om å stanse nær sagt all sin virksomhet i Russland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus