KONSERT: Bruce Springsteen & The E Street Band, Valle Hovin, Oslo – mandag 7. juli 2008

Jubelbruce over Oslo

<p class="hidden">Bruce Springsteen trøkket på, tre timer i strekk. Her sammen med gitarist Steven Van Zandt. Max Weinberg holder virvlene i gang i bakgrunnen. </p>
Bruce Springsteen trøkket på, tre timer i strekk. Her sammen med gitarist Steven Van Zandt. Max Weinberg holder virvlene i gang i bakgrunnen.

<pValle Hovin regelrett kokte i julikulden mens The Boss og bandet hans briljerte tre timer i strekk i går kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette spilte Bruce Springsteen & The E Street Band

«Two Hearts»

«Radio Nowhere»

«No Surrender»

«Lonesome Day»

«Hungry Heart»

«Cover Me»

«Cadillac Ranch»

«Gypsy Biker»

«The River»

«Atlantic City»

«Prove It All Night»

«Darlington County»

«The Promised Land»

«Because The Night»

«She's The One»

«Livin' In The Future»

«Mary's Place»

«Waitin' On A Sunny Day»

«Racing In The Street»

«The Rising»

«Last To Die»

«Long Walk Home»

«Badlands»

«10th Avenue Freeze-Out»

«Born To Run»

«Bobby Jean»

«Glory Days»

«Seven Nights To Rock»

«Dancing In The Dark»

«American Land»

Det er gått 20 år siden Bruce Springsteen gjorde sin første stadionkonsert på Valle Hovin. Og hvilken forvandling har det ikke vært på de årene!

For alle nordmenn som hadde vært til stede på de to festaftenene i Gøteborg sommeren 1985, var opplevelsen i Oslo tre år etter en gedigen nedtur. Sakte, men sikkert har imidlertid Bruce bygd opp sitt forhold til Valle.

Mandag kveld, på femte forsøk, satt alt perfekt med en utrolig spilleliste fra hele karrieren, en leken Bruce med et ekstremt sosialt behov for å røre (ved) publikum, et band med en eksepsjonell timing og en sylskarp lyd som fraktet musikken enda lenger enn vanlig.

Vitale veteraner

Bruce Springsteen er rene ungdommen sammenlignet med 73 år gamle Leonard Cohen som underholdt hovedstadspublikummet en uke tidligere, men med sine snart 59 år er det ingenting som tyder på at verken han eller hans mer eller mindre jevngamle band begynner å nærme seg pensjonistenes rekker.

 Fortsatt sjefen Fortsatt sjefen

Det er nemlig ikke et datert band som står på scenen, snarere tvert imot. Bruce Springsteen og hans E Street Band fremstår som usedvanlig sultne og spillekåte. Det i en så stor grad at om vi ikke visste bedre skulle man kunne tro at disse musikerne har ventet i lang tid for å få lov til å spille sammen igjen. Og som publikummer følte vi oss priviligerte, at dette var en forestilling spesielt rettet mot oss som var til stede på Valle Hovin denne mandagskvelden. Dette bandet leverer varene så til de grader at man bare må bøye seg i støvet enten man er en ihuga fan eller en person som har et mer avmålt forhold til denne musikken.

På oppfordring på en plakat kysser han mor og datter ved scenekanten, han danser med en liten jente som han dro med seg på scenen til «Hungry Heart», han hviler seg med ryggen mot publikum på første rad, han beveger seg konstant opp og ned og frem og tilbake, han virker i ekstrem god form, utrolig happy og slapper absolutt ikke av mellom de fleste sangene. Det går i ett kjør. Han er nesten for bra for det norske publikumet som har problemer med å henge med den energiske 58-åringen, blant annet på den konstante oppfordringen til allsang.

Det er for øvrig ikke bare sjefen alene som er årsaken til at formelen fungerer til fulle. Hele bandet, men «Little» Steven Van Zandt, Nils Lofgren og Clarence Clemons i særdeleshet, gjør sitt til å fyre oppunder showet for at festen ble fullkommen.

Høydepunkter i kø

Blant de mange, mange høydepunktene kan «Because The Night» med Nils Lofgrens suverene gitarsolo (med innlagte piruetter!) trekkes frem som ett av de største fra gårsdagens konsert. Ellers bør «Mary's Place» også høyt opp på listen. På plate er den et litt patetisk forsøk på å hente frem storhet fra 70-tallet, men den virker ekstremt bra i kommunikasjonen med publikum på konsert. Og «Racing In The Street» hvor gåsehudfaktoren er stor. Det er nesten synd han ikke gjør flere slike oppbygginger av låtene, men mandag kveld er det fest, - Bruce har ingen tid å miste! På «Badlands» spiller bandet fantastisk mens «10th Avenue Freeze-Out» som vanlig er en konsertkiller.

Noen svakheter er det alltid: Vokalen på «The River» sitter ikke helt, og de får ikke helt fot på «Long Walk Home» fra fjorårets «Magic». Der svikter kanskje allsangen aller mest blant et norsk publikum som denne kvelden ikke helt klarer å følge «The Boss» og hans menn. Men dette er flisespikkeri.

40 000 mennesker kunne etter tre strake timer ta fatt på hjemveien vel vitende om at The Boss atter en gang har innfridd de skyhøye forventningene. I kveld er det klart for ny konsert for alle som er så heldige og har sikret seg billett. Forvent en ny festaften på Valle Hovin. (Se flere bilder nederst, klikk for større versjon)

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden


Clarence «Big Man» Clemons og Max Weinberg driver Bruce fremoverClarence «Big Man» Clemons og Max Weinberg driver Bruce fremover

Spiller en sentral rolle på scenenSpiller en sentral rolle på scenen

Gir bandet større dimensjonerGir bandet større dimensjoner

Kliner til på gitaren sammen med Nils LofgrenKliner til på gitaren sammen med Nils Lofgren

Samspillet fungerer optimaltSamspillet fungerer optimalt

Det rocker!Det rocker!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus