15-åringer synes de er for tjukke

<p class="hidden">Illustrasjonsfoto: Colourbox</p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox

<pHalvparten av norske jenter på 15 år synes de er for tjukke. Mange av dem tar feil.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en internasjonal undersøkelse hvor nærmere 4.700 norske jenter og gutter har deltatt. Undersøkelsen tar for seg unges helse og helseatferd i Europa, USA og Canada.

I tillegg til spørsmål om hvor fornøyd man er med kroppen sin, er deltakerne i undersøkelsen blitt spurt om sin høyde og vekt, slik at forskerne har kunnet regne ut kroppsmasseindeksen (BMI). Den viser et helt annet bilde enn den oppfatningen de unge har selv, skriver Dagsavisen.

– Blant jentene på 15 er det bare 8 prosent som faller inn under kategorien overvektig eller feit. Det står i sterk kontrast til hvor mange som opplever at de er tjukke, sier førsteamanuensis Oddrun Samdal på HEMIL-senteret ved Universitetet i Bergen til Avisenes Nyhetsbyrå.

Undersøkelsen viser også at bare litt over halvparten av de 15-årige jentene spiser frokost i ukedagene. Blant begge kjønn blir det færre som spiser frokost jo eldre de blir, og jentene spiser frokost i mindre grad enn guttene hele veien.

Omkring 200.000 unge på 11, 13 og 15 år fra 41 land i den industrialiserte verden har deltatt i spørreundersøkelsen Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). Den norske delen av undersøkelsen ble gjennomført blant et landsrepresentativt utvalg på nær 4.700 ungdom i 2005. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus