Økonomi og klima på menyen

<div class="viewNews">Høye olje- og matvarepriser står på programmet når G8-lederne møtes onsdag. Foto: REUTERS/Bazuki Muhammad / SCANPIX</div>
Høye olje- og matvarepriser står på programmet når G8-lederne møtes onsdag. Foto: REUTERS/Bazuki Muhammad / SCANPIX

<p Den pressede verdensøkonomien og klima står i sentrum når G8-lederne møtes for å diskutere stigende olje- og matvarepriser i Japan tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne er bekymret for de høye prisene og enige om at det trengs stabilitet i prisene på verdensmarkedet, sier en japansk tjenestemann om tirsdagens samtaler.

De fleste av G8-lederne er optimistiske med tanke på utsiktene for den globale økonomien, men er bekymret for økende inflasjon, understreker han.

– Den stadig høyere oljeprisen er et av de viktigste temaene på dette møtet, sier talspersonen.

Også klima står på programmet for G8-lederne tirsdag. Forhandlere er blitt enige om et utkast til en felles klimauttalelse som skal legges fram for G8-lederne, ifølge kilder i forhandlingene.

Dermed kan en mulig konflikt om hvordan en felles uttalelse om klimaendringer skal formuleres, være løst. Uttalelsen inneholder ifølge kildene mer konkrete formuleringer enn fjorårets løfte fra Heiligendamm-møtet om å «seriøst vurdere» utslippskutt på 50 prosent innen 2050.

En mer konkret klimauttalelse er spesielt viktig for Japans statsminister Yasuo Fukuda, som har lagt stor prestisje i klimasamtalene som vertskap for årets G8-møte.

– EU-kommisjonen er optimistisk med tanke på utfallet og at dette er et viktig skritt sammenlignet med møtet i Heiligendamm, sier en EU-kilde om utkastet til avtale.

Det er imidlertid stor uenighet blant medlemslandene, og USAs president George W. Bush har gjentatte ganger sagt at han ikke vil forplikte seg til konkrete utslippskutt uten at land som India og Kina blir med. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus