Vernet gjenoppstått?

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

<pI all stillhet har den såkalte rasismeparagrafen blitt vekket til live, og så da?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lundes Luke

Henrik Lunde jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter.

Han har også fast spalte hos ABC Nyheter. Les flere Lundes luke her.

14. juli 2003 trykket VG et intervju med Vigrid-leder Tore W. Tvedt der han kom med grove antisemittiske utsagn som: "Jødene er hovedfienden, de har drept vårt folk...de er parasitter som skal renskes ut."

Den ble anmeldt av Antirasistisk Senter og etter rekordlang etterforskning ble den henlagt, henleggelsen ble påklaget, ny etterforskning iverksatt og til slutt ble det tatt ut tiltale.

Tore Tvedt - Odins profet - ble dømt i Tingretten, frikjent i Lagmannsretten, og saken gikk til Høyesterett, som besluttet at dommen i Lagmannsretten var feil og saken gikk dermed tilbake. I mai rettet Borgarting Lagmannsrett seg etter Høyesteretts kjennelse og dømte Tvedt til 45 dagers betinget fengsel med to års prøvetid.

Dette var den første dommen etter at Høyesterett i desember 2002 frifant Boot Boys-leder Terje Sjølie. Den dommen satte i praksis rasismeparagrafen (straffelovens §135a) ut av funksjon. Norge har i disse seks årene vært uten noe vern mot rasistisk hets og alle anmeldelser har blitt henlagt av politiet.

Høyesterettsdommen ble innklaget til FNs rasediskrimineringskommisjon som fant at den var i strid med de forpliktelser Norge har påtatt seg. Det kom svært klare tilbakemeldinger til norske myndigheter om at det måtte skje noe. Nå har rettsvesenet endelig tatt til vettet og loven er igjen i bruk.

Hva kan dette føre til?

For å ta artikkelkommentatorenes argumenter først som sist: Nei, dette handler ikke om meninger eller ideer, men om de aller groveste av offentlig fremsatte ytringer. Det handler heller ikke om å "forby alt man ikke liker".

Nei, det er ikke noe lokk som nå har blitt lagt på innvandringsdebatten, ytringsfriheten og demokratiet er ikke i fare med denne dommen. Nei, jeg tror ikke at rasismen forsvinner med en dom eller tre.

Poenget er at vi har grenser for hvor stygt vi offentlig kan omtale andre mennesker. Ytringsfriheten er begrenset på en lang rekke områder, og i hverdagen har vi hatt store kampanjer mot verbale ytringer som for eksempel sextrakassering på arbeidsplasser og mobbing i skolen.

Da henger det vel neppe på greip å unnta en gruppe mennesker den samme rett til beskyttelse som alle vi andre har?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus