Aksepterer p-piller til 12-åringer

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

<pHelse- og omsorgsdepartementet (HOD) aksepterer at jenter helt ned i 12-årsalderen kan få p-piller hos skolehelsetjenesten, også uten at foreldrene blir varslet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Departementet mener at det «bare helt unntaksvis» vil være aktuelt å gi p-piller til så unge jenter uten at foreldrene er informert eller har samtykket.

Dette går fram av et svar som daværende helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) ga på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) i mars i år. Dåvøys spørsmål om saken vakte en viss oppmerksomhet i mediene, men svaret har ikke hittil vært offentliggjort.

– Ansvarsfraskrivelse

– Dette virker som en lettvint løsning og en ansvarsfraskrivelse fra helseministerens side, sier andre nestleder i Kristelig Folkeparti, Inger Lise Hansen til NTB. I Laila Dåvøys feriefravær svarer hun på partiets vegne.

Inger Lise Hansen mener at departementet burde gi klar beskjed til skolehelsetjenesten om at jenter under 16 år ikke skal få tildelt prevensjon uten at foreldrene er informert.

Jeg er sjokkert over at det foregår sånt noe bak foreldrenes rygg. Nylig har HOD i et lignende svarbrev forsøkt å berolige en Vestfold-mann som har reagert sterkt på at jenter under den seksuelle lavalder – og helt ned i 12-årsalderen – kan få resept på p-piller fra skolehelsetjenesten.

– Jeg er sjokkert over at det foregår sånt noe bak foreldrenes rygg, sier mannen til NTB. Han er ikke beroliget over departementets svar.

Mødres initiativ

Mannen i Vestfold henvendte seg til Justisdepartementet. Han hevdet at dette etter hans begreper var «medhjelp til straffbare handlinger», og han ville vite hva justisministeren tenker å gjøre. Justisdepartementet ba HOD svare mannen.

HOD skriver i begge svarbrevene at ifølge opplysninger fra helsesøstre og jordmødre er det i mange tilfeller mødrene som henvender seg til helsestasjonen for å få forskrevet p-piller til døtre under 16 år.

I brevet til Vestfold-mannen peker departementet dessuten på at det her ikke nødvendigvis er tale om straffbare forhold.

«Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at det er straffbart for personer over 16 år å ha seksuell omgang med personer under 16 år. Det er imidlertid ikke straffbart med seksuell omgang mellom personer under 16 år», heter det i brevet.

Få 12-åringer

Departementet viser til tall fra det reseptbaserte legemiddelregisteret og skriver at det er et lite antall jenter under 16 år som får resept på p-piller hos fastlegen eller hos lege i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

Ifølge disse tallene var det i 2006 cirka 0,7 per 1.000 jenter i alderen 12 år som fikk slik resept. Tilsvarende for 13-åringer var det 3,5 per 1.000, for 14-åringer 11,5 per 1.000, og for 15-åringer 55 per 1.000. Formulert på en annen måte var det mindre enn 1 promille av 12-årige jenter som fikk resept på p-piller, mens det blant 15-åringene var 5,5 prosent.

Brustads vurdering

Sylvia Brustad skriver dette i svaret til Laila Dåvøy, i et brev adressert til Stortingets president:

«Slik jeg vurderer det, åpner dagens regelverk for at barn under 16 år kan samtykke til helsehjelp, uten at foreldrene skal informeres og samtykke til dette.»

Samtidig understreker Brustad at dette vil måtte avgjøres etter en konkret vurdering, hvor man blant annet må legge vekt på barnets alder og hvilken begrunnelse barnet har for å ikke innhente foreldrenes samtykke. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus