Hovedstad fyller ti år

Hovedstad fyller ti år
Hovedstad fyller ti år

<pKasakhstans hovedstad Astana fyller ti år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kasakhstan feirer tiårsjubileet til hovedstaden Astana. Byen ble valgt som hovedstad for ti år siden fordi president Nursultan Nazarbajev ønsket en hovedstad som lå strategisk til midt i landet, i motsetning til landets tidligere hovedstad Alma Ata.

Opprinnelig var Astana bare en ubetydelig provinsby hvor bare vinden regjerte. I dag har byen vokst til tett på en million innbyggere og sees på som et symbol for Kasakhstans ambisjon om å bli en moderne og utviklet stat.

Da kasakhstanerne i 1994 bestemte seg for å flytte hovedstaden fra Alma Ata, het byen Akmola. Det er et eldgammelt kasakhstansk navn som kort og godt betyr myra, ettersom omgivelsene var sumpete og myrlendte. Men navnet var ikke godt nok for myndighetene som med president Nursultan Nazarbajev i spissen senere vedtok å kalle den nye byen Astana, som på kasakhisk rett og slett betyr hovedstad.

Under helgas feiring av tiårsjubileet sa president Nazarbajev at mye har forandret seg siden landet fikk selvstendighet fra Sovjetunionen i 1991. Presidenten, som for øvrig har bursdag på samme dag som hovedstadens jubileumsfeiring, sa også at han har store ambisjoner for framtiden.

Store oljeforekomster har fått Kasakhstan til å bli en av verdens ledende oljeproduserende nasjoner.

Men for de som bor utenfor Astanas rike distrikter er hverdagen slett ikke så lett.

Ifølge FN lever så mange som en fjerdedel av landets 17 millioner innbyggere i fattigdom.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus