40 drept i ambassade-angrep

Alle foto: Scanpix
Alle foto: Scanpix

<pMinst 40 personer ble drept og flere enn 141 såret da den afghanske hovedstaden Kabul ble rammet av et selvmordsangrep mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(AFP): En selvmordsaksjonist kjørte en bil fylt med eksplosiver inn gjennom portene til den indiske ambassaden i Afghanistan mandag. Minst 40 mennesker ble drept og over 100 såret da bilen gikk i luften. Eksplosjonen i hjertet av Kabul spredde rester av sønderlemmede mennesker utenfor ambassaden.

India har vært en av de afghanske myndighetenes sterkeste allierte i det krigsherjede landets kamp mot Talibangeriljaen.

Mandag formiddag norsk tid hadde foreløpig ingen tatt på seg ansvaret for angrepet, et av de mest dødbringende siden Talibans fall. Det afghanske innenriksdepartementet sier eksplosjonen ble forårsaket av en bilbombe.

Det indiske utenriksdepartementet sier to indiske soldater som voktet ambassaden var blant de døde. Verken den indiske ambassadøren eller andre representanter for indiske myndigheter skal ha blitt skadd.

Den kraftige eksplosjonen skjedde i rushtiden mandag, og sendte en søyle av brun røyk i været. Vinduene i butikker flere hundre meter fra åstedet ble knust.

Siden grupperingen ble kastet av en amerikanskledet invasjon i 2001 har Taliban kjempet mot den nye afghanske regjeringen.

Angrepsmålene har inkludert internasjonale og amerikanskledete koalisjonsoldater fra de titusener av utenlandske styrker som støtter sittende president Hamid Karzai. Angrepene i selve Kabul har tiltatt den siste tiden.

India har gitt betydelig støtte til de afghanske myndighetenes forsøk på å gjenvinne kontroll over landet.

Det internasjonale samfunnet har omkring 70 000 soldater til Afghanistan for å hjelpe landet bekjempe de militante grupperingene. Opprøret har likevel tiltatt i styrke i løpet av de siste to årene.

- Dette er en avskyelig forbrytelse. Jeg fordømmer angrepet i de sterkeste ordelag som er mulig. Ikke noen kultur, noe land eller noen religion kan unnskylde slike angrep. Den fullstendige likegyldigheten overfor uskyldige liv er ikke til å begripe, og de som står bak angrepet må holdes til ansvar, heter det i en pressemelding fra FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide.


Oppdatert med siste tapstall og uttalelser fra FNs spesialutsending.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus