Underernæring vanlig blant sykehusinnlagte

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn ny kartlegging viser at én av fire pasienter ved Haukeland universitetssjukehus er underernærte idet de kommer til sykehuset.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjonsfoto: ColourboxIllustrasjonsfoto: Colourbox

Kartleggingen er en del av helseforetakets ernæringsprosjekt, og det er den første i sitt slag i Norden, skriver Bergens Tidende mandag.

– Det kan synes å være mange. Men resultatet er faktisk helt i tråd med forskning fra andre europeiske land, sier ernæringskoordinator Randi Tangvik, som er ansvarlig for registreringen i Helse Bergen.

Lignende undersøkelser fra sykehus i Storbritannia viser at om lag 30 prosent av pasientene utvikler sykdomsrelatert underernæring i forkant av en sykehusinnleggelse. Tilstanden utvikles uansett pasientenes alder og diagnose. Underernæring er alvorlig og kan forårsake store tilleggsproblemer for pasienten.

– Liggetiden forlenges og sykdommene blir alvorligere. En underernært pasient har større risiko for å utvikle komplikasjoner, og dødeligheten er høyere, sier Tangvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

5. juni i år ble alle voksne somatiske pasienter veiet og målt ved innleggelse på sykehuset. 514 av 826 pasienter ble kartlagt. Av disse var 28 prosent underernærte. Kartleggingen omfattet 45 ulike sengeposter. Foruten Haukeland, omfattet kartleggingen også Hagevik, Voss og Nordås.

– Målet er at alle våre underernærte pasienter skal få beriket kosten. Men foreløpig er det bare to tredeler som får dette, sier Tangvik. (©NTB)