Vålerenga-seier åpner opp tetkampen

Alle foto: Scanpix

<pStabæk roter bort forspranget fra vårsesongen.</p

Daniel Fredheim Holm avgjorde rivaloppgjøret mot Stabæk på Ullevaal i kveld. Anthony Annan ble utvist etter et angivelig slag mot Lars Iver Strand.

2–1-seieren over rivalene fra Bærum sender Vålerenga for fullt inn i medaljekampen igjen. Syv poeng skiller opp til Stabæk på tabelltoppen, mens det bare er tre poeng opp til Lyn som innehar 3. plassen.

Har mistet rytmen

Fjorårets mareritt er på vei til å gjenta seg for Stabæk. Da tok laget fem poeng på de seks første kampene etter sin glimrende vårsesong. I år ledet Stabæk Tippeligaen med fem poeng før EM-pausen. To tap har innskrenket forspranget til to poeng. I morgen kan Fredrikstad overta tabellteten hvis laget slår Viking på Viking Stadion.

Stabæk-trener Jan Jönsson medgir at det flyten fra i vår er forsvunnet.

- Ja... Vi har mistet rytmen, det har vi gjort. Vi produserer ikke så mye fremover, og vi er ikke så trygge bakover som vi var i de første kampene. Det skal vi jobbe med de neste dagene, sa Jönsson til TV 2.

Vålerenga gikk friskt til verks og fikk en drømmestart. Bojan Zajic satte inn ledermålet allerede da seks minutter var spilt, etter svakt forsvarsspill av Stabæk.

Skuddfinter

En vakker skuddfinte satte Stabæk-forsvaret ut av spill. Alene med Jon Knudsen var Zajic iskald: En ny skuddfinte lurte Stabæk-keeperen i bakken, og serberen puttet ballen enkelt i mål. Scoringen var Zajic’ annen i serien – i hans første tippeligakamp fra start denne sesongen.

Stabæks målmaskin Daniel Nannskog hadde en dårlig dag mot defensivt gode Vålerenga. Svensken fikk imidlertid en god mulighet etter å ha blitt vippet igjennom av Keller, men nøling og en våken Troy Perkins hindret avslutning.

Vålerenga var hakket hvassere, og kunne økt til 2–0 sent i omgangen. Bengt Sæternes vant duellen etter et hjørnespark. Fra spydspissens panne traff ballen innsiden av stolpen og spratt ut.

Istedenfor 2–0 fikk Vålerenga 1–1 i fleisen, foranlediget av en lynrask kontring av klassisk Stabæk-karakter. Veigar Páll Gunnarson fant Alanzinho, som kom på et sugende løp, og brassens høyrebensavslutning fant nettmaskene nede i hjørnet av målet.

- Jobber hardt for hverandre

Alanzinho briljerte med flott teknikk på den våte og glatte Ullevaal-matten. Men Vålerengas Daniel Fredheim Holm var ikke langt unna. Vertenes nummer sju trivdes i drømmerollen – hengende spiss bak Sæternes – og rett før pause toppet han godt spill med en scoring.

Med beina plantet i bakken vant teknikeren hodeduellen og ekspederte Allan Jepsens innlegg i nettet via bakken. 2–1-scoringen ble kampens siste.

- I dag synes jeg det er veldig bra. Vi får ballen på bakken og tør å spille. Og vi jobber hardt for hverandre, konkluderte banens kanskje beste spiller.

- Fortjente det røde kortet

2. omgang levde ikke opp til tempoet og underholdningen før hvilen. Det var imidlertid ikke fritt for dramatikk.

Innbytter Anthony Annan hadde nikket til Martin Andresen i 1. omgang, men slapp med gult kort i den situasjonen. Da Tom Henning Øvrebø så et slag mot Lars Iver Strand kvarteret før kampslutt, så Annan det røde kortet direkte. Strands egen reaksjon etter det angivelige slaget var avslappet, men Annan mente dommerens avgjørelse var korrekt.

- Jeg hev ut hånden min. Dommeren gjorde rett. Jeg fortjente det, sa Annan til TV 2.

Stabæk-trener Jan Jönsson var ikke like sikker da han så reprisen av situasjonen etter kampen.

- Er det dét han får rødt for, ser det tøft ut.

- Kanskje det løsner

Stabæk fullførte den sjansefattige omgangen uten å produsere vesentlige farligheter. Vålerenga innkasserte sin tredje hjemmeseier for sesongen. Nå har Martin Andresens lag kun tre poeng fra sin 8. plass til bronseplass, og syv til Stabæk, som stadig leder.

- Pasningsspillet vårt er bedre i dag, og vi jobber bra defensivt. Vi kunne scoret flere mål, sa Andresen til TV 2 etter triumfen.

Var det starten på en god Vålerenga-periode?

- Det vet jeg ikke. Det kommer til å være opp ned, dette, sannsynligvis. Kanskje det løsner etter hvert, mente Vålerenga-sjefen.

Tippeligaen er vidåpen idet 14 runder gjenstår. I dag møtes Viking og Fredrikstad i Stavanger.