Lundteigen vil vurdere regjeringsdeltakelse

<p> Per Olaf Lundteigen. Foto: Scanpix</p><p> </p>
 Per Olaf Lundteigen. Foto: Scanpix  

<pSp-veteran og finanspolitiker Per Olaf Lundteigen mener at partiet ikke uten videre skal fortsette i regjering etter 2009.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Olaf LundteigenPer Olaf Lundteigen

Han tror det er fullt mulig for de rødgrønne å ta igjen det tapte fram mot valget neste høst, men vil ikke i dag forplikte Senterpartiet til å gå med i en ny regjering med Arbeiderpartiet og SV.

– Når perioden er omme, må vi gjøre en grundig vurdering av hva vi har fått ut av regjeringsdeltakelsen. Det er ikke noe automatikk i at alt fortsetter som før. I min verden er det i hvert fall slik at vi må veie positive og negative sider opp mot hverandre, sier Lundteigen til NTB.

Han mener at prioriteringene i høstens statsbudsjett, det fjerde og siste i Soria Moria-perioden, blir avgjørende for hvordan stemningen blir i Sp for videre regjeringsdeltakelse.

Sløsing

Lundteigen sier at regjeringen må ta et oppgjør med de «usmakelige» sidene ved privatforbruket i velstandsnasjonen Norge.

Han frykter ikke at regjeringspartiene vil skyve velgere fra seg ved å stikke hånden inn i dette vepsebolet, snarere tvert imot.

– Alle ser jo den vanvittige sløsingen som foregår i dette landet. Jeg snakket nettopp med noen som jobber på Fretex, og de kan fortelle absurde ting om hva folk hiver. Dette kan jo ikke fortsette, sier Lundteigen.

Han er overbevist om at mange rundt om i landet håper at regjeringen vil si mye klarere fra om de verste utslagene av folks prangende og uvettige pengebruk. Han mener også at det er stemmer å hente på ved å markere seg tydeligere.

Uro

Lundteigen ser med uro på den sterke framgangen Frp opplever for tiden, men han tror ikke løpet er kjørt for regjeringspartiene.

– Det er opplagt mulig å ta igjen det tapte, men det kommer ikke av seg selv. Regjeringen og statsministeren må vise lederskap, fortelle velgerne hva de vil med Norge, og hvordan de vil prioritere. Frp strør rundt seg med mer til alle mulige formål, og folk flest skjønner jo at det ikke er mulig, sier gårdbrukeren fra Buskerud.

Han mener det er viktig å møte Frp offensivt på et område der de nærmest har et ubegrenset antall milliarder å øse ut, nemlig vei og jernbane.

– Jeg reiser mye rundt og lytter til hva folk snakker om i hverdagen. Og her er det mye irritasjon. Veistandarden i dette landet er mange steder ikke til å tro. Det er bare å ta seg en tur på riksveiene. Og nå på sommeren kommer jo byfolk seg ut på landeveien også, og da kan de se med egne øyne, sier Lundteigen.

Traumatisk

Senterpartiet har gjennomgått en vanskelig forsommer som kulminerte med at Åslaug Haga trakk seg som partileder og olje- og energiminister for tre uker siden.

– Partiet er ikke kommet over dette. Nå skal vi ha ekstraordinært landsmøte i slutten av september, der vi skal velge ny ledelse. Så bli det landsmøtet til våren som ser på den videre regjeringsdeltakelsen, sier Lundteigen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus