Kraftig eksplosjon i Islamabad

Pakistanske islamister roper slagord under en demonstrasjon utenfor Den røde moské i Islamabad. Søndag var det ett år siden moskeen ble stormet av det pakistanske militæret. Foto: Scanpix
Pakistanske islamister roper slagord under en demonstrasjon utenfor Den røde moské i Islamabad. Søndag var det ett år siden moskeen ble stormet av det pakistanske militæret. Foto: Scanpix

<pFlere personer mistet livet i en kraftig eksplosjon i Pakistans hovedstad Islamabad søndag, ifølge vitner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om konflikten i Den røde moské i 2007

* 3. juli: Det bryter ut kamper mellom sikkerhetsstyrker og væpnede studenter i Den røde moské, hvis tilhengere ønsker innføring av islamsk lov i Pakistan.
* 4. juli: Myndighetene innfører portforbud rundt moskeen. Flere hundre personer sitter innesperret i moskeen, blant dem flere kvinner og barn. Moskeens leder, Abdul Aziz, blir pågrepet idet han prøver å flykte fra moskeen.
5. juli: Nye kamper bryter ut ved moskeen, og studenter kaster håndgranater mot hæren, som på sin side river deler av muren rundt området.
7. juli: President Pervez Musharraf advarer de væpnede islamistene om at de vil bli drept om de ikke overgir seg.
* 9. juli: Musharraf oppnevner tidligere statsminister Shaukat Aziz til å forhandle fram en løsning på situasjonen sammen med en gruppe imamer. Dette lykkes ikke.
* 10. juli: Pakistanske soldater stormer moskeen og blir innblandet i harde kamper med de væpnede islamistene. Ifølge innenriksdepartementet er moské-lederen Abdul Rashid Ghazi drept i kampene.
(Kilde: AFP, NTB)

Samme dag demonstrerte flere tusen islamister i en markering av ettårsdagen for stormingen av Den røde moské.

Eksplosjonen skjedde ifølge nyhetskanalen Dawn News i et shoppingområde nær Den røde moské, hvor tusenvis av pakistanske islamister søndag markerte at det er et år siden moskeen ble beleiret og stormet.

Ifølge nyhetsbyrået AP skyldtes eksplosjonen et selvmordsangrep rettet mot politistyrken som har ansvaret for sikkerheten under demonstrasjonen. Ifølge AP har fem politimenn blitt drept.

Tallene på døde varierer. Nyhetsbyrået AFP rapporterer om 11 drepte politimenn, AP melder om minst 15 drepte, mens Reuters skriver at minst 10 personer er drept.

De fleste av de drepte skal være politimenn.

Demonstrerte

Tusenvis av pakistanske islamister markerte søndag at det er et år siden beleiringen og stormingen av Den røde moské i Islamabad.

En mann spaserer på taket av Den røde moské i Pakistans hovedstad Islamabad søndag.En mann spaserer på taket av Den røde moské i Pakistans hovedstad Islamabad søndag.

Demonstrantene utenfor Den røde moské bar svarte flagg og ropte slagord der de priste martyrene som ofret seg i forbindelse med beleiringen av moskeen i Pakistans hovedstad.

Pakistanske sikkerhetsstyrker omringet moskeen 3. juli i fjor, og stormet den en uke senere. Mer enn hundre personer ble drept i forbindelse med operasjonen.

Krever moskéleder løslatt

Demonstrantene krevde søndag at myndighetene løslater moskeens leder, som sitter fengslet, og overlater styringen av moskeen til den tidligere administrasjonen.

– Vi vil også kreve at de som beordret operasjonen og drapene på uskyldige, stilles til ansvar, sa talsmann for en komité for Den røde moské, Mufti Abdul Rehman.

– I dag vil våre protester være fredelige, men vi kan ikke love det samme dersom regjeringen ikke imøtekommer våre krav, la han til. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus