- Nordpolen kan bli isfri i sommer

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

<pNordpolen kan for en kort periode bli isfri i sommer, mener en amerikansk ekspert. I tilfelle vil det være første gang i menneskehetens historie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjon som viser isen i områdene rundt NordpolenIllustrasjon som viser isen i områdene rundt Nordpolen

Mark Serreze, forsker ved National Snow and Ice Data Center i Boulder i delstaten Colorado, mener det ikke er usannsynlig at Nordpolen vil være dekket av vann og ikke is på sensommeren i år.

– Grunnen til det er at området rundt Nordpolen akkurat nå er dekket av et veldig tynt islag. Et slikt islag kalles førsteårsis og har en tendens til å smelte utover sommeren, sier Serreze.

Skulle så skje, vil Nordpolen være isfri for første gang i menneskehetens historie.

50 prosent sjanse

Serreze mener sjansen for en isfri nordpol denne sommeren er omtrent 50 prosent. Han påpeker imidlertid at det vil være is i andre deler av Arktis, selv om isen på selve Nordpolen skulle smelte.

Forskeren mener at et isfritt Nordpolen vil være et sterkt symbol på den globale oppvarmingen og miljøforandringene som følge av den.

– Det skal være is på Nordpolen, men denne sommeren er det kanskje ikke det. Det vil i tilfelle være en sterk indikasjon på at noe er galt, mener Serreze, som ikke er optimistisk med tanke på framtiden.

– Om man ser på hva som har skjedd de tre siste årene og hvor dette bærer, så er det klart at utviklingen er negativ. Innen 2030 er det kanskje ikke is på Nordpolen i det hele tatt, spår Serreze, og understreker at prognosene for få år siden tilsa at dette ikke ville kunne skje før 2050 eller 2100.

Ny «rekord»

Mengden is i midten av september i fjor var den laveste man noensinne har registrert ved hjelp av satellitt. 23 prosent av isen smeltet i løpet av sommeren og dermed ble «rekorden» fra 2005 slått klart.

Isen i Arktis begynner å smelte i juni og er på sitt tynneste midt i september. Deretter fryser den til igjen og er på sitt tykkeste i midten av mars.

Serreze mener at kutt i utslippene av drivhusgasser vil redusere den globale oppvarmingen noe, men at en reversering av den nåværende trenden vil ta veldig lang tid. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus