Nordmenn handler med lånte penger

Nordmenn handler med lånte penger
Nordmenn handler med lånte penger

<pNordmenn låner stadig mer når de skal handle. I fjor belastet vi kredittkortet for 75 milliarder kroner – nesten dobbelt så mye som for fem år siden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på transaksjoner med kredittkort sto stille fra 2005 til 2006, men i fjor gikk det opp hele 33 prosent. Nordmenn benyttet seg av kreditten på bankkortet sitt 71,1 millioner ganger i fjor, viser tall fra Norges Bank.

Til sammen lånte vi 74,9 milliarder, 18 prosent mer enn året før.

– Norge er blant landene som bruker kort aller mest, og stadig flere selskaper og banker tilbyr kredittkort. Konkurransen er hardere, og forbrukerne får for eksempel inntil 50 dager rentefri betaling. Dermed blir denne lånetjenesten noe flere benytter seg av, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til NTB.

Sikker netthandel

De internasjonale kredittkortene, som MasterCard og American Express, står for mesteparten av økningen. Antallet transaksjoner med kredittkort har det siste året økt med 33 prosent, og er godt over fordoblet siden 2002.

– Mange handler ferieturen på kreditt, og betaler når feriepengene kommer. Stadig flere bruker også kredittkort ved handel på nettet, da regningen kommer først i etterkant og det er lettere å kontrollere handelen, sier Neverdal.

Man er ekstra beskyttet i kredittkjøpsloven og kan klage til kortselskapet dersom varen har feil eller mangler.

Ugunstig rente

Ved nyttår var det utstedt 4,8 millioner kredittkort i Norge.

Men den lette tilgangen på lån, kan også koste dyrt. Drar man kredittkortet over evne, svir det hvis man drøyer betalingen ut over den rentefrie tida.

– Renten er veldig ugunstig i forhold til andre lån, så lar du et slikt kredittlån løpe løpsk, blir det dyrt. Men statistikken viser at flertallet klarer å tilbakebetale kreditten innen rentene begynner å løpe, sier Stine Neverdal.(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus