Problemer med å skille venn og fiende

Foto: Scanpix / Forsvaret
Foto: Scanpix / Forsvaret

<pNorske soldater i Afghanistan har ofte problemer med å skille venn og fiende. Årsaken er det store antallet private militære styrker i det krigsherjede landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fremgår av en oppgave som kaptein Jahn Arvid Svendsen har skrevet. Svendsen har nettopp avsluttet et toårig masterstudium ved forsvarets stabsskole, skriver Aftenposten.

Da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans følge ble evakuert etter terrorangrepet mot Hotel Serena i Kabul 14. januar, fikk de bistand fra det amerikanske sikkerhetsfirmaet Blackwater.

I senere år har det vært en eksplosiv vekst i antall firmaer og personer som er engasjert i militær virksomhet, særlig i land som Irak og Afghanistan. Norge har rundt 800 soldater i Afghanistan.

I Svendsens intervjuer med norske yrkesmilitære som har deltatt i internasjonale operasjoner, kommer det fram at de norske soldatene ikke alltid umiddelbart vet hvilken side de væpnede styrkene de møter befinner seg på. Ved ett tilfelle skal personell fra et sikkerhetsfirma ha skutt mot norske soldater.

– I tillegg har det vært nære på noen ganger, sier Svendsen til avisen.

To av dem Svendsen har intervjuet, forteller om situasjoner der det har vært like før de norske soldatene har åpnet ild mot private militærstyrker. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus