Protester i forkant av G8-møte

Flere tusen demonstranter deltok på lørdagens store protest mot G8-landene i japanske Sapporo. Gruppen av verdens rikeste land starter sitt tre dager lange toppmøte førstkommende mandag. Foto: SCANPIX
Flere tusen demonstranter deltok på lørdagens store protest mot G8-landene i japanske Sapporo. Gruppen av verdens rikeste land starter sitt tre dager lange toppmøte førstkommende mandag. Foto: SCANPIX

<pFlere tusen bønder og aktivister marsjerte gjennom gatene i Sapporo lørdag, i protest mot G8-landene, som innleder sitt tre dager lange toppmøte i Japan mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle foto: ScanpixAlle foto: Scanpix

21.000 politifolk er utkommandert til å passe på at toppmøtet til verdens rikeste land går rolig for seg på den japanske øya Hokkaido til uken. Men som ved tidligere toppmøter trekker også dette til seg tusenvis av demonstranter med mer eller mindre tydelige hjertesaker.

Japanske myndigheter har sørget for et enormt sikkerhetsoppbud, enda større enn ved fjorårets G8-møte i Tyskland, der demonstrasjonene ble voldsomme til tross for stort sikkerhetsoppbud.

Nektet innreise

Mange tilreisende, deriblant journalister og akademikere, har blitt grundig avhørt om sine reiseplaner når de har ankommet Japan. 19 sørkoreanere som tilhører den internasjonale bondeorganisasjonen Via Campesina ble fredag nektet innreise til Japan.

Lørdagens demonstrasjonstog gjennom Sapporo gikk under fargerike bannere med tekster som «Stopp G8» og «Protester mot de rike landenes toppmøte!».

Tvinger seg på

– De tvinger sin politikk på oss, jeg skulle ønske at de ville lytte til de som bor her og ikke være så egoistiske, sier den 64 år gamle bonden Mizhu Tsuboi.

Fredag ble et stort internasjonalt møte med urbefolkning fra flere land avsluttet. Møtet krevde at verden ledere fokuserer mer på klima.

– Vi har sett at mange av disse problemene er forårsaket av G8-landene selv, sier Victoria Tauik-Corpuz, representant for igorot-folket på Filippinene og leder for FNs forum for urbefolkning. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus