Nytt filmbevis på stemmerigging

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pNye beviser på stemmerigging i det omstridte presidentvalget i Zimbabwe har nylig dukket opp i form av en hemmelig film laget av en fengselsvakt, melder BBC.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Zimbabwe
*Republikk i det sørlige Afrika. Innlandsstat som grenser mot Sør-Afrika, Botswana, Zambia og Mosambik.
*Hovedstad: Harare
*13,3 millioner innbyggere.
*Den årlige inflasjonen – altså lønns- og prisveksten – i Zimbabwe lå i 2007 offisielt på 24.470 prosent. Uavhengige kilder mener inflasjonen i virkeligheten er på rundt 150.000 prosent.
*Arbeidsledigheten beregnes til om lag 80 prosent.
*President Robert Mugabe og partiet ZANU-PF har ledet Zimbabwe siden landet fikk sin endelige uavhengighet fra Storbritannia i 1980.
*Siden 1999 har ZANU-PF blitt utfordret av Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC), som har røtter i fagbevegelsen.
*Ifølge offisielle tall fra andre runde i presidentvalget 27. juni fikk Robert Mugabe 85,51 prosent av stemmene. MDCs Morgan Tsvangirai trakk seg fra valget på grunn av vold og trusler mot opposisjonen.
*5. juli ble en video offentliggjort der omfattende fusk ved valget 27. juni blir dokumentert. (©NTB)

Vakten Shepherd Yuda filmet stemmeriggingen i fengselet han jobbet i på oppdrag fra Guardian Films, ifølge BBC.

Fengselsbetjenter, inkludert Yuda, skal ha blitt tvunget til å stemme på president Robert Mugabe av de overordnede i fengselet. De overordnede tjenestemennene skal ha organisert en brevavstemning, og stått over fengselsbetjentene mens de stemte.

Videoen viser hvordan en overordnet kalt Shambira forsikrer seg om at fengselsbetjentene krysser av for Mugabe på stemmesedlene sine, og ikke for opposisjonslederen Morgan Tsvangirai. Han markerer hver stemmeseddel med et nummer, slik at han vet hva alle har stemt.

Alle visste at Shambira hadde myndighet til å fordømme dem som opposisjonspolitikere, forklarer Yuda.

Tvunget til å forlate landet

Yuda bestemte seg for å snakke ut etter at hans onkel, en opposisjonsaktivist, ble drept for to måneder siden. Han visste at han ville bli tvunget til å forlate Zimbabwe som konsekvens.

– Jeg har aldri sett lignende vold som under dette valget. Mange er etterlatt foreldreløse, mange mennesker er sendt på flukt. Man kan ikke forvente noe slikt fra ens regjering, sier Yuda på videoen.

Yuda og hans familie begynte å pakke tingene sine dagen etter at Mugabe ble valgt til president. Livene deres ville vært i fare hvis de hadde blitt, melder BBC.

Samtlige av fengselsbetjentene i fengselet videoen er laget, har forlatt landet, ifølge BBC.

Overvåket

I videoen snakker også Yuda med folk på gata i Harare.

En video som dokumenterer fusk under presidentvalget i Zimbabwe 27. juni ble offentliggjort lørdag. I videoen blir fengselsbetjenter tvunget til å stemme på Robert Mugabe. Foto: ScanpixEn video som dokumenterer fusk under presidentvalget i Zimbabwe 27. juni ble offentliggjort lørdag. I videoen blir fengselsbetjenter tvunget til å stemme på Robert Mugabe. Foto: Scanpix

– De står rett foran deg når stemmer. De følger med, sier en velger til Yuda.

– Shambira ser helt klart hva du stemmer, det er ikke mulig å skjule det. Jeg tenkte jeg kanskje kunne stemme når han ikke så på, men han fulgte med som en hauk, fortsetter han.

Robert Mugabe vant andre omgang i presidentvalget i Zimbabwe 27. juni med 85,51 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen.

Mugabe var eneste kandidat, etter at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai trakk seg på grunn av vold og trusler. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus