Nesten ingen norske

Amund Maarud og Per Tobro (bak) i The Grand. Foto: Scanpix
Amund Maarud og Per Tobro (bak) i The Grand. Foto: Scanpix

<pOver 140 artister står på årets Roskilde-program. Men bare tre av dem er norske. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amund Maarud (til h.) og Per Tobro i The Grand. (Foto: Scanpix)Amund Maarud (til h.) og Per Tobro i The Grand. (Foto: Scanpix)

(ABC Nyheter/Roskilde): Det er færre nordmenn enn normalt på Roskilde-festivalen i år. Ifølge pressetalsmann Esben Danielsen var om lag 9000 av de 65.000 billettene som var solgt ved festivalstart solgt i Norge, mens det enkelte år har vært godt over 15.000 nordmenn innenfor festivalportene i Roskilde.

Tre er for få

Men det er ikke bare norsk festivalpublikum som delvis har sviktet Roskilde i år, for festivalen har også snudd ryggen til norske artister. Bare tre norske band (Motorpsycho, The Grand og Supersilent) står på årets program.

- Det er for få, og noe vi må rette opp til neste år, innrømmer Esben Danielsen. Han hevder likevel at det ikke er noen bevisst nedprioritering av norske navn eller et uttrykk for at Roskilde-festivalen mener norsk musikk mangler kvalitet.

- Nei, det er bare litt tilfeldig at det har blitt sånn. Vi har en stor kabal som skal henge sammen, har Danielsen tidligere kommentert antall norske Roskilde-band med.

Grand-debut

Av de tre norske var Motorpsycho første band ut, med en konsert natt til lørdag. De samlet den norske menigheten og noen utenlandske fans til en like tett som kompromissløs seanse, hvor den velkjente Motorpsycho-maskinen effektivt rullet fram og bygget opp spenningsladde stemninger.

Årets Motorpsycho-konsert var bandets tredje i Roskilde-sammenheng. For The Grand, som spiller lørdag ettermiddag, er dette imidlertid Roskilde-debuten.

- Jeg har ikke en gang vært her som publikumer. Jeg har vært altfor dårlig til å gå på festivaler når jeg ikke selv har stått på plakaten, innrømmer bandets gitarist Amund Maarud.

byLarm sikret Roskilde-konsert

Konserten lørdag er ikke bare den første i Roskilde for The Grand, men også den aller første utenfor landets grenser. Og kommer som et resultat av at bandets lovende albumdebut i fjor, ble fulgt opp av en byLarm-konsert i vinter som det luktet svidd av. I hvert fall mente Roskilde-festivalens utsendte det.

- Vi har noen kontakter som klarte å overtale noen fra Roskilde-festivalen til å se oss, og tydeligvis likte de det vi leverte. Det er vi selvsagt glad for, men utover det at vi skal ha det gøy her i Roskilde, legger vi ikke så mye mer i det, kommenterer Amund Maarud som lover festivalfolket ”et balladefritt show”.

Gikk lei bluesen

Det han også kunne tilføyd er at det neppe blir noen rene blueslåter på programmet, selv om medlemmene i The Grand er de samme som spilte i bluesbandet Amund Maarud Band.

- Da jeg var yngre, var det bare blues som gjaldt. Men etter hvert opplevde jeg formatet mer og mer som en tvangstrøye, og etter en glidende overgang ble bluesbandet Amund Maarud Band til rockbandet The Grand, med røtter i sein 60- og 70-talls gitarrock, forklarer Amund Maarud.

Han forteller at Amund Maarud Band pleide avslutte konsertene sine med en lang jam, og at de etter hvert oppdaget at det var denne avslutningen de gledet seg mest til.

- Da innså vi at det var like greit å ta skrittet fullt ut og forlate bluesen. Slik ble vi The Grand, og trives nå bedre enn noensinne.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus