– Nå gråter jeg av glede

– Nå gråter jeg av glede
– Nå gråter jeg av glede
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJubelen ville ingen ende ta da Ingrid Betancourt møtte flere hundre støttespillere til en mottakelse i Elyséepalasset i Paris.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrasten kunne knapt ha vært større enn mellom de storslåtte franske omgivelsene og jungelfangenskapet Betancourt har gjennomlevd i seks år og fem måneder.

- Jeg har grått mye i smerte og fortvilelse disse årene. Men i dag gråter jeg av glede, sa Betancourt mens tårene strømmet etter at hun igjen satte sine føtter på fransk jord.

Den 46 år gamle politikeren ble sammen med 14 andre gisler frigitt av den colombianske FARC-geriljaen onsdag. Bare to dager senere kunne en strålende fornøyd president Nicolas Sarkozy sammen med sin kone Carla Bruni møte Betancourt og gi henne en mottakelse en heltinne verdig.

Båret av kjærlighet

- Frankrike elsker deg, sa Sarkozy og uttrykte det svært mange franskmenn føler etter år med stor oppmerksomhet og engasjement rundt Betancourts sak i Frankrike.

En skare med tilskuere ventet Betancourt utenfor Elyséepalasset, hvor flere hundre støttespillere var invitert til en mottakelse for Betancourt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mine kjære venner: Ingrid Betancourt, introduserte Sarkozy, og jubelen brøt ut.

- Min Gud, hvor høyt jeg elsker dere, kvitterte Betancourt.

- Jeg visste hele tiden at jeg ble båret av deres kjærlighet, la hun beveget til.

Blant de fremmøtte i salen var Adair Lamprea, som var sjef for logistikken i Betancourts valgkampanje og kjørte bilen da hun ble
kidnappet.

- I seks år og fem måneder har vi ikke kunnet sove, men nå kan vi hvile, sa en lettet Lamprea da NTB traff ham blant de jublende Betancourt-tilhengerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha arbeidet med henne i tre år før kidnappingen, har han deretter jobbet for sin tidligere sjefs frigivelse.

- Det er de sterkeste følelsene jeg har hatt noen gang, sier Lamprea om øyeblikket hun ble fri.

Fredag ble han hentet opp og klemt av Betancourt midt under mottakelsen i palasset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser løsepenger

Betancourt passet samtidig på å minne om at mange fremdeles er i FARC-geriljaens fangenskap.

- De gjenværende gislene trenger fortsatt hjelp. Vi kan ikke la dem være igjen der. De lider, og de er alene, sa Betancourt, som oppfordret Sarkozy til å fortsette sin innsats i Colombia.

I et møte med pressen fredag kveld la Betancourt ikke skjul på at hun før kidnappingen hadde lite til overs for det sterke militærstyret i Colombia. Men etter den spektakulære redningsaksjonen er det først og fremst takknemlighet hun nå føler overfor sine redningsmenn.

Meldinger i sveitsisk presse om at den egentlige grunnen til hennes frigivelse var utbetaling av 20 millioner dollar i løsepenger, avviste Betancourt tvert.

Hun viste til hvor ydmyket hennes tidligere fangevokter sto fram, naken og med bind for øynene, etter at regjeringsstyrkene tok kontroll over gislene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han følte skam. Han var redd. Jeg tror ikke noen som hadde mottatt løsepenger, ville hatt et slikt uttrykk, sa Betancourt.

Vil skrive bok

Nærmest kontinuerlig etter frigivelsen har Betancourt gjort intervjuer og opptrådt i offentligheten, velformulert og med engasjement. På spørsmål om hvordan hun makter å gjennomføre et slikt program etter å ha levd under så vanskelige kår, var Betancourt klar.

- Jeg har forberedt meg i seks år og fem måneder på dette øyeblikket, sa Betancourt.

Fredag varslet hun at hun etter hvert vil dele sine opplevelser med verden i en bok.

- Jeg vil skrive en bok om enkelte ting jeg har opplevd, sa Betancourt til pressen.

Hun antydet også at et teaterstykke kunne være en passende måte å formidle det hun har vært igjennom på.

- Men nå vil jeg først og fremst være sammen med min familie, sa hun. (©NTB)