Sykehusbakterien sprer seg på sykehjem

<pGule stafylokokkbakterier sprer seg på norske sykehjem.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gule stafylokokkbakterier, som er motstandsdyktige mot antibiotika, sprer seg i økende grad på norske sykehjem.

Før 2003 var MRSA-bakterier, ofte kalt sykehusbakterier, fraværende ved sykehjem, men de siste årene har det vært en kraftig økning i antall utbrudd, melder NRK. Over 30 sykehjem her i landet har hatt utbrudd.


Pasienter som er smittet, blir ofte holdt isolert for å hindre spredning, og for enkelte av de eldre innebærer det at de bor i isolasjon resten av livet.


Grunnen til at bakteriene forflytter seg fra sykehus til sykehjem, er at det kommer nye stammer, sier rådgiver Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet.


- Det er en trend vi ser i hele verden. Nye MRSA-stammer sprer seg ute i befolkningen, i motsetning til tidligere hvor man stort sett så dette på sykehus, sier han.


Det er viktig å ha tiltak mot spredning av MRSA-bakterier på sykehus og sykehjem fordi det er der pasientene er mest utsatt for å få en alvorlig infeksjon, understreker han.


- Vi har sett at det er vanskelig å isolere beboere på sykehjem. Over 80 prosent av beboerne har en demenstilstand, og de kan vanskelig samarbeide om et slikt tiltak. Hvis pasienten blir langvarig isolert, så er det skadelig også, sier Elstrøm.


Noen sykehjem har satt inn andre tiltak enn isolasjon for å takle problemet. Folkehelseinstituttet vil gi ut en ny veiledning med konkret og detaljert informasjon om mulige tiltak ved sykehjemmene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus