Sør-Ossetia mobiliserer etter georgisk angrep

<pDen georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia har gitt ordre om generell mobilisering.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia har gitt ordre om generell mobilisering etter at to personer ble drept i kamper mellom regjeringssoldater og separatister som ønsker løsrivelse fra Georgia.

Både Russland og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har uttrykt bekymring som følge av de harde kampene natt til fredag, de hardeste i regionen hittil i år.

Minst to personer ble drept og elleve såret da georgiske styrker angrep separatister i Sør-Ossetia med granater.

- Det er gitt ordre om full mobilisering av våre styrker, sier Irina Gaglojeva, talskvinne for selvstyremyndighetene i Sør-Ossetia.

- Dersom Georgia fortsetter med granatangrepene, vil vi svare med tung skyts.

- Unngå maktbruk

Russland anklaget fredag Georgia for aggressiv oppførsel mot Sør-Ossetia.

- Tbilisis handlinger representerte helt klart en aggresjonshandling mot Sør-Ossetia, sa det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Russland oppfordret Georgia til å unngå å bruke makt overfor utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

- Vi er svært bekymret over den siste tidens utvikling i Sør-Ossetia, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

- Det er nødvendig å overbevise myndighetene i Tbilisi om å undertegne en juridisk bindende avtale som vil garantere mot maktbruk i disse konfliktområdene, sier Lavrov til nyhetsbyrået Interfax.

Spent situasjon

Utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia er internasjonalt anerkjent som en del av Georgia, med har styrt seg selv, med støtte fra Russland, siden en krig i 1992-93.

Begge regionene ønsker å løsrive seg helt fra Georgia, og situasjonen har lenge vært spent mellom Georgia og Russland om dette. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus