Dømt for uaktsomt drap etter båtulykke

Skadde tas i land på brygga i Drøbak hvor det var et stort oppbud av ventende ambulanser etter at en såkalt ribbåt kjørte på grunn ved Småskjær i Drøbaksundet i 2006. Foto: SCANPIX
Skadde tas i land på brygga i Drøbak hvor det var et stort oppbud av ventende ambulanser etter at en såkalt ribbåt kjørte på grunn ved Småskjær i Drøbaksundet i 2006. Foto: SCANPIX

<pEn mann (32) fra Bærum er dømt til ett års fengsel etter båtulykken der tre personer mistet livet i Drøbaksundet i 2006.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Båten som gikk på skjæret ved Drøbak natt til søndag, var etter ulykken til tekniske undersøkelser ved Nesset innerst i Bunnefjorden i Akershus. Ulykkesbåten var en flatbunnet gummibåt av type RIB.{nl}Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXBåten som gikk på skjæret ved Drøbak natt til søndag, var etter ulykken til tekniske undersøkelser ved Nesset innerst i Bunnefjorden i Akershus. Ulykkesbåten var en flatbunnet gummibåt av type RIB.{nl}Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Mannen må også betale 905.000 kroner i erstatning, skriver Akershus Amtstidendes nettutgave. Dommen i Borgarting lagmannsrett er mildere enn aktors påstand som var på fengsel i to år og tre måneder.

Tre personer omkom og fem ble skadd i ulykken på Småskjær i Drøbaksundet i 2006. Blant de skadde var tiltalte, som selv lå i koma i to måneder etter ulykken.

Husker ikke

Et sentralt punkt i de to rettsrundene har vært at 32-åringen ikke husker om han førte ulykkesbåten da ulykken skjedde. I retten forklarte mannen at han har et hukommelsestap som strekker seg fra dagen før ulykken til fem-seks uker etterpå.

Mannen har fartstid som styrmann og var i 1997 skipsfører på en ferje som trafikkerte Drøbaksundet. Under rettssaken forklarte han at han er meget godt kjent i området, og det er uforståelig for ham at han skulle ført båten på kursen som førte til Småskjær.

Selv om mannen ikke husker at det var han som førte båten, har retten lagt det til grunn når de nå dømmer han til fengsel. I dommen legger retten stor vekt på allmennpreventive hensyn slik at andre båtførere ikke gjør det samme.

Frikjent

I Follo tingrett ble mannen frikjent for uaktsomt drap, men dømt til å betale 875.000 kroner i oppreisning til de andre som befant seg i båten og til de etterlatte.

– Jeg synes dommen i tingretten var riktig. Det er tydelig at lagmannsretten har gjort en annen vurdering, sier mannens forsvarer, advokat Harald Johannessen, ifølge Østlandets Blads nettutgave.

Grunnen til at han ble frifunnet var at retten ikke fant det bevist at det var han som førte ulykkesbåten. Dommen ble imidlertid anket av påtalemyndigheten.

Ifølge amta.no har mannen ikke tatt stilling til om dommen skal ankes til Høyesterett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus