Thor Hushovds store sjanse

Thor Hushovd har den grønne poengtrøyen som hovedmål i årets Tour de France. Foto: Scanpix
Thor Hushovd har den grønne poengtrøyen som hovedmål i årets Tour de France. Foto: Scanpix

<pThor Hushovd regnes som den sterkeste kandidaten til å vinne den grønne poengtrøyen i årets Tour de France. Her er alle favorittene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thor Hushovd har den grønne poengtrøyen som hovedmål i årets Tour de France. Crédit Agricoles kaptein vant poengkonkurransen i 2005, og har i år en gyllen mulighet til å gjenta bedriften. Favorittene Tom Boonen, Daniele Bennati og Alessandro Petacchi er alle ute av Touren. Det baner vei for Hushovd. Men Norges største sykkelstjerne får kamp av gamle kjente om både etappeseire og grønn trøye, Tour de Frances nest mest prestisjefylte konkurranse.

Thor Hushovd (Crédit Agricole)

Vant poengtrøyen i 2005, og har bokført totalt fem individuelle etappeseire i Tour de France. Én triumf i fjor, men siden den gang har opptrekker Julian Dean forsvunnet fra laget. Hushovds Crédit Agricole ofrer seg fullt og helt for ham – hvilket betyr middelmådig, men lojal hjelp. Bonnet og Renshaw, som er de to siste opptrekkerne, har imidlertid potensial til å skaffe nordmannen gode posisjoner i spurtene.

Hushovd mangler litt på Cavendish’, McEwens og Freires akselerasjon, men er blant spurterne med størst toppfart. Norges mest profilerte sykkelrytter har levert en sterk vårsesong med flere seire, kjørestyrken er stor, og hovedmålet er å vinne den grønne poengtrøyen. Større sjanse enn i årets utgave får han neppe.

Oscar Freire (Rabobank)

Tre ganger verdensmester Oscar Freire har tre etappeseire i Touren. Spanieren er lynrask i spurtene, og trolig Hushovds sterkeste utfordrer – hvis han fullfører helt inn til Champs Élysées. Det er langt fra sikkert.

Freire er høyaktuell for å vinne etapper. Sterkest av spurtkanonene i kortere bakker, som på de to første etappene. Vil plukke verdifulle poeng på konkurrentene på de halvtøffe avslutningene. Får kompetent hjelp fra Rabobank i forkant av spurtene, selv om det nederlandske lagets hovedfokus genereres om å hjelpe Denis Mentsjov opp på sammenlagtpallen. Freires vårsesong har vært god, han beviste form med sin etappeseier i Sveits rundt – men fullfører han rittet?

Robbie McEwen (Silence-Lotto)

Friskusen McEwen har tre poengtrøyer på sammenvittigheten, den siste i 2006. Voldsom akselerasjon – ”kenguruhoppet” – er hans største styrke som spurter. I år får han lite hjelp fra Lotto, som satser alt på sammenlagtfavoritt Cadel Evans. Det betyr at andre lag må ta større ansvar for å kjøre inn brudd på de flate etappene. Men i selve spurtene er McEwen en mester i å klare seg på egen hånd. Viste klasse og form i Sveits rundt, der han vant to etapper.

Australieren er 36 år gammel, og mangler kanskje det lille ekstra som han var i besittelse av for to år siden. Men McEwen fullfører trolig de tre ukene med blodslit, og er umulig å avskrive fra poengkonkurransen. Eller fra enkeltetapper.

Erik Zabel (Team Milram)

Mannen som vant samtlige poengtrøyer fra 1996 (innrømmet senere doping i 1996) til og med 2001, har også vunnet flest gjennom tidene. Den tyske veteranen er stabilt god, vil jevnt og trutt plukke poeng, og fullfører garantert rittet dersom han unngår skade eller sykdom. Tåler stigninger bedre enn de fleste av spurtkonkurrentene.

Zabel har et drevent spurtlag til disposisjon, der innkjørte opptrekkere som Velo og Lancaster blir viktige. Bare Gert Steegmans i Quick Step kan forvente lignende støtte fra lagkameratene i spurtene. Men vinnermaskinen Zabel er historie. Dagens Zabel figurerer jevnlig på topp fem, og vil således befinne seg nær pallen i poengkonkurransen. Men etappeseier blir vanskelig.

Robert Hunter (Team Barloworld)

Sørafrikanske Hunter imponerte i fjorårets Tour. Vant 11. etappe og tok en råsterk 2. plass i kampen om den grønne trøyen. Er stabil i topp ti, har kvalitet nok til å vinne etapper, og besitter god kjørestyrke. Har ikke briljert i vårsesongen for Continental-laget Barloworld, men formen er toppet inn mot Tour de France, sesongens desiderte hovedmål.

Den nybakte faren blir Barloworlds kaptein sammen med Mauricio Soler, som er favoritt til klatretrøyen, og disponerer en kvalifisert spurtopptrekker i Baden Cooke. Cooke vant poengtrøyen i 2003, men må trolig fokusere på å hjelpe Hunter. Robert Hunter trenger mange marginer på sin side hvis han skal vinne den grønne trøyen.

Mark Cavendish (Team Columbia)

Team Columbia (tidligere High Road og T-Mobile) satser tungt på 23-åringen, som har etablert seg i spurternes elitesjikt. Cavendish var sylskarp i årets Giro d’Italia og vant to etapper. Satser først og fremst på etappeseire i årets Tour.

Er han i form og fullt restituert etter anstrengelsene i Giroen, er trolig ingen bedre enn Cavendish på flate spurtavslutninger. Har stor akselerasjon. Gerald Ciolek og Bernhard Eisel er utmerkede opptrekkere – særlig Ciolek har stort potensial – og vil gi briten solid hjelp. Cavendish presset seg gjennom Giroen, og fullfører neppe Touren. Oddsen for at han stiger opp på seierspodiet etter en enkeltetappe, er derimot lav.

Outsidere blant spurterne:

Gert Steegmans (Quick Step)

I Tom Boonens fravær blir Steegmans Quick Steps frontfigur på spurtetappene. Laget er sterkt, og Steegmans, som vant 2. etappe i fjor, forventes å figurere jevnlig i topp ti. Har potensial til å vinne etapper, og kan overraske.

Gerald Ciolek (Team Columbia)

Svært talentfull tysker. Cavendish har førsteretten for Team Columbia på spurtetappene den første uken, men Ciolek får muligens forsøke seg på egen hånd. Hvis Cavendish bryter, er Ciolek lagets håp på de gjenstående flate etappene. God nok for topp tre på enkeltetapper.

Robert Förster (Gerolsteiner)

Gerolsteiners beste spurter har etappeseire i Giroen fra tidligere, og har befunnet seg høyt på Tour de France-listene på de flate etappene. Er stabil i klassen under verdens absolutt beste.

Flest seire i poengkonkurransen:

1. Erik Zabel, 6 (1996*, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001)

2. Sean Kelly, 4 (1982, 1983, 1985, 1999)

3. Jan Janssen, 3 (1964, 1965, 1967)

Eddy Merckx, 3 (1969, 1971, 1972)

Freddy Maertens, 3 (1976, 1978, 1981)

Djamolidine Abdudjaparov, 3 (1991, 1993, 1994)

Robbie McEwen, 3 (2002, 2004, 2006)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus