Historisk flytur

Fredag gikk den første direkte flyavgangen fra Kina til Taiwan siden 1940-tallet. Foto: REUTERS/Nicky Loh/ SCANPIX
Fredag gikk den første direkte flyavgangen fra Kina til Taiwan siden 1940-tallet. Foto: REUTERS/Nicky Loh/ SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFlere hundre kinesiske turister var fredag med de første direkte flyrutene mellom Kina til Taiwan siden 1940-tallet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Kina og Taiwan
*Da kommunistene erobret makten i Kina i 1949, flyktet nasjonalistene (Kuomintang, KMT) til Taiwan og tok makten der.
*KMT holdt nærmest diktatorisk makt på Taiwan til partilederen Chiang Kai-sheks død i 1975, men har de seneste tiårene innført en demokratisk styreform med valg og flerpartisystem.
*Både den kommunistiske regjeringen i Beijing og den nasjonalistiske regjeringen i Taipei gjorde fra begynnelsen krav på å representere hele Kina.
*Kina insisterer fortsatt på at Taiwan skal underlegges Beijing og være en del av Kina.
*En første dialogrunde for å bedre forholdene ble holdt i 1993 til 1998. Den ble brutt av Kina i protest mot taiwanske uttalelser om uavhengighet. I juli 2008 ble det opprettet direkte flyforbindelse som et tegn på at forholdet er i ferd med å bedre seg.
(Kilder: NTB, DPA) (©NTB)

Opprettelsen av direkte flyforbindelse mellom de gamle motstanderne er et resultat av at forholdet mellom kinesiske og taiwanske myndigheter er i ferd med å bedre seg.

Den første gruppen med kinesiske turister ankom Taipei fredag etter at den direkte flyforbindelsen mellom Kina og Taiwan ble tatt opp igjen. Foto: REUTERS/Pichi Chuang / SCANPIXDen første gruppen med kinesiske turister ankom Taipei fredag etter at den direkte flyforbindelsen mellom Kina og Taiwan ble tatt opp igjen. Foto: REUTERS/Pichi Chuang / SCANPIX

Den første gruppen med kinesiske turister, mange iført rosa skjorter, ble mottatt med fargerike ballongportaler og løvedansere da de ankom flyplassen i Taoyuan fredag formiddag.

Bedre forhold

– Fra i dag er brølende krigsfly erstattet av regulære kommersielle flyruter over Taiwanstredet, og forholdene mellom de to sidene vil bli bedre og bedre, erklærte piloten høytidelig da flyet landet.

Den første gruppen på over 100 kinesiske turister kan markere begynnelsen på en ny bølge av masseturisme på Taiwan. Befolkningen på øya deler språk og kultur med Fastlands-Kina, selv om ulike politiske systemer har bidratt til viktige forskjeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strid om status

Etter revolusjonen i Kina i 1949 flyktet de nedkjempede nasjonalistiske styrkene til Taiwan. Kinesiske kommunistiske ledere har i alle år siden insistert på at Taiwan fortsatt er en del av Kina.

Forholdet mellom selvstyrte Taiwan, med 23 millioner innbyggere, og deres mektige nabo har til tider vært iskaldt og på randen av væpnet konflikt. Men Taiwans nyvalgte president Ma Ying-jeou har erklært at han ønsker varmere forbindelser til fastlandet. Hans invitter er blitt godt mottatt i Beijing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden han overtok som president i mai, har Ma også lansert en rekke andre reformer for å gjøre det lettere for taiwanere å investere i Kina.

Håper på gjenforening

Regjeringen i Beijing håper den styrkede kontakten kan fremme deres mål om en gjenforening av Taiwan og Kina.

Direkte flyruter er et viktig skritt i normaliseringen mellom Taipei og Beijing. Forhandlere fra begge sider er blitt enige om 36 tur-retur-flyginger hver uke, fra fredag til søndag. Så mange som 3.000 kinesiske turister får besøke Taiwan hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før han gikk om bord i et fly fra Beijing til Taiwan, erklærte Kinas turistsjef Shao Qiwei at de regulære flyrutene vil bygge «ei bru av vennskap» over Taiwanstredet.

Den religiøse bevegelsen Falun Gong. Foto: ScanpixDen religiøse bevegelsen Falun Gong. Foto: Scanpix

Falun Gong

For å unngå pinlige opptrinn har taiwanske myndigheter lovet å unngå konfrontasjoner mellom de kinesiske turistene og antikommunistiske aktivister.

Men tilhengere av den religiøse bevegelsen Falun Gong, som er forbudt i Kina, gjennomførte likevel markeringer ved en rekke populære turistmål. (©NTB)