Slutt med norske flagg på naziklær

Slutt med norske flagg på naziklær
Slutt med norske flagg på naziklær

<pNazifirmaet bak klesmerket "Thor Steinar" slutter nå å bruke det norske flagget på klærne sine. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet bak "Thor Steinar" Media Tex skriver at de mange presseoppslagene er årsaken til at de har sluttet å bruke flagget.

- De falske fremstillingene som har kommet frem i mediene, har ført til at vi ikke skal bruke det norske flagget i den nye kolleksjonen vår, skriver selskapet i et brev ABC nyheter har fått innsyn i.

Sterke bånd til Norge

Det norske flagget gjenspeiler opphavet og den positive livsgleden, som merket vårt etterstreber og vi beklager denne beslutningen.

- Våre norske kunder kommer nok ikke til å sette pris på dette, påpeker de.

MediaTex skriver også at de håper dette ikke skader forholdet til Norge.

- Vår vennskapelige tilknytning til nordmennene og deres fascinerende land forblir uberørt skriver Rainer Schmidt.

Stor missnøye

Allerede i november ble den ene direktøren i Media Tex ilagt en bot på 2000 euro for brudd på markedsføringsloven. Det norske flagget har prydet klærne tre år og den norske ambassaden i Berlin har flere ganger tatt opp forholdet med tyske myndigheter.

Da butikken "Tønsberg" åpnet i Rosa Luxembourg Strasse i Berlin i februar møtte drøye 60 mennesker frem for å protestere, og UD har også fått mange klagebrev fra nordmenn som er missfornøyde med at det norske flagget forbindes med nynazisme.

Saken har fått stor oppmerksomhet og ved statsminister Stoltenbergs besøk hos forbundskansler Merkel i fjor høst, ble saken behandlet. Merkel lovet da at tyske myndigheter skulle gripe inn.

Viktig sak

På den norske ambassaden i Tyskland er de glad for selskapet beslutning.

- Vi syns dette er en positiv utvikling, men vi får vente og se om dette faktisk er tilfelle, sier ambassaderåd Frode Solberg.

Dette har vært en viktig sak både for oss på ambassaden og på høyere hold.

- Vi vet at dette klesmerket har blitt brukt av høyreekstreme miljøer, og mener dette er en dårlig profilering av det norske flagget, understreker han.

Merkevare

Men det tyske naziselskapet er ikke det eneste som bruker det norske flagget for å selge klærne sine.

Går man gatelangs i Italia kan man se italienere med gensere, luer og jakker med store norske flagg på. Det italienske klesmerket Napapirji har brukt det norske flagget som merkevaret siden 1992.

Det finnes også andre selskaper som bruker det norske flaget som sitt varemerket. Blant annet Norternway,STS, International, Kongeriket Norge, Anapurna Labs, Basecamp etc.

Ikke bare klesmerker bruker flagget, produsenter av forskjellige souvenirer og røkelaks er også dekorert medet norske flagget.

"Flagging" i kommersielt bruk kan bryte med intensjonene i Pariskonvensjonen. Konvensjonen sier at medlemsnasjoners flagg, riksvåpen, emblemer og liknende skal behandles med respekt. Men konvensjonen er bare presis mot riksvåpen.Hadde alle disse produsentene brukt riksvåpen ville trolig sanksjonene vært sterkere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus